Bajec: Kredit SB će biti korišćen za krupne projekte

Izvor: Politika, 19.Apr.2011, 15:21   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Bajec: Kredit SB će biti korišćen za krupne projekte

BEOGRAD - Ekonomski savetnik srpskog premijera Jurij Bajec ocenio je danas da će kredit Svetske banke od 800 miliona dolara biti korišćen za pokrivanje budžetskog deficita i za krupne infrastrukturne projekte. „Za nas su najvažniji projekti u modernizaciji infrastrukture i mislim da bi tu trebalo mnogo više uraditi, jer smo veoma, veoma spori u završetku (saobraćajnog) koridora 10”, rekao je on novinarima u pauzi ekonomsko-političkog foruma o prednostima i izazovima ulaska Srbije u >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << Evropsku uniju.

Premijer Mirko Cvetković je 16. aprila dogovorio sa Svetskom bankom kreditni aranžman koji će omogućiti da Srbija od tog kreditora u naredne četiri godine povlači najmanje po 200 miliona dolara kredita godišnje, da bi mogla dobiti i dodatna sredstva.

Bajec je istakao da je dobra saobraćajna i druga infrastrutura Srbiji neophodna za privlačenje direktnih stranih, jer kako je rekao, priliv tih investicija se ne može obezbediti samo dobrim pravnim okvirom.

On je izrazio misljenje da bi novac Svetske banke bio najbolje iskorišćen ulaganjem u infrastrukturu, jer te pare ne smeju da se koriste za tekuću potrošnju.

Kako je naveo u razgovorima sa Svetskom bankom bilo je reči o tome da je bolje da se ide na manji broj krupnijih projekta, a ne na veliki broj usitnnjenih projekata što stvara veću konfuziju i slabiju realizaciju.

Na pitanje koliko Srbija ima odobrenih sredstava od Svetske banke koje ne koristi, Bajec je rekao da to tačno ne zna, ali je istaao da Srbija više dobija kritiku za neke projekte koji su dugo vremena stajali, nezavisno odo toga koliko je iznos bio.

Kao primer je naveo prokejekt odvodnjavanja, koji je najviše vezan za Vojvodinu, kao i kredite koje je trebalo upotrebiti u neke druge oblasti infrastrukture.

„Ta sredsta se sporo koriste i onda Svetska banka, kaže: „Pa dobro, daćemo i dodatna sredstva ako treba i pod povoljnim uslovima, ali vi morate da imate projekte, morate da imate realizaciju, jer pare se ne daju ni za šta i ne daju na lepe oči”, rekao je savetnik predsednika Vlade Srbije Jurij Bajec.

Beta

objavljeno: 19.04.2011.

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.