Bajden sa Vučićem, pozvao ga u zvaničnu posetu SAD

Izvor: Studio B, 07.Feb.2015, 11:51   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Bajden sa Vučićem, pozvao ga u zvaničnu posetu SAD

Premijer Srbije Aleksandar Vučić sastao se večeras u Minhenu sa potpredsednikom SAD Džozefom Bajdenom, koji mu je uputio poziv da zvanično poseti Vašington, saopšteno je iz Vlade Srbije.

Kako se navodi u saopštenju, Bajden je prilikom susreta izjavio: "Radite sjajan posao za Srbiju. Želim da znate da je Srbija važna zemlja za region".   

Bajden je, dodaje se, naglasio da SAD podržavaju evropski put Srbije i da zajedno sa Evropom žele da sarađuju sa Srbijom >> Pročitaj celu vest na sajtu Studio B << i na polju energetike i na polju evrointegracija.   

Vučić je obavestio Bajdena o ekonomskim reformama koje sprovodi srpska vlada, sporazumu sa MMF koji Srbija sklapa u februaru i dodao, kako se navodi su saopštenju, da će Srbija biti u stanju da sačuva i ekonomsku i političku stabilnost Balkana.   

Vučić je pozvao američkog potpredsednika da poseti Srbiju, što je on i prihvatio.  

 

Učiniti sve za mir

Premijer Aleksandar Vučić rekao je povodom ukrajinske krize da treba da učinimo sve da nađemo način, i to svim sredstvima, da se uspostavi mir.  

To je preduslov, a posle možemo da počnemo razgovore", rekao je Vučić.

Na panelu "Ukrajina i nerešeni konflikti u Evropi", u okviru Minhenske bezbednosne konferencije, Vučić je naglasio da moramo sačuvati žive ljude na sve strane, a da će Srbija kao predsedavajući OEBS-a učiniti najbolje s partnerima Švajcarskom i Nemačkom da se to i ostvari.

Naglasio je da ljudi u Srbiji najbolje znaju šta znači izgubiti živote i ratovati.

"Ne sanjam o dobijanju Nobelove nagrade za rešavanje problema koji nisu rešeni godinama. Imam dobre ideje, koristiću nešto što liči na šalu, ali je istina - mi Srbi smo jedan od šampiona po broju ratova koje smo vodili od 19. veka donedavno. Iskusili smo najteže situacije, patili puno, izgubili pola muškog stanovništva, učinili dosta loših stvari drugim ljudima i našli smo danas nešto što je od najvećeg značaja po našu zemlju, a to je mir i stabilnost", istakao je premijer 

Vučić se sastao sa Nuland i Merk

Premijer Aleksandar Vučić sastao se danas u Minhenu sa pomoćnicom državnog sekretara SAD Viktorijom Nuland sa kojom je razgovarao o bilateralnim odnosima, kao i o mogućnosti snabdevanja Srbije gasom.

 Pomoćnica državnog sekrtara Nuland podržala je evropski put Srbije i nastavak dijaloga Beograda i Prištine pod pokroviteljstvom EU, saopštila je vladina Kancelarija za saradnju s medijima.

Premijer Vučić obavestio je Nulandovu o ekonomskim reformama koje sprovodi Vlada, naglasivši da Srbija ima snage i volje da postane moderna i uspešna zemlja, sa uređenim javnim finansijama i značajnim rastom industrijske i poljoprivredne proizvodnje već od sledeće godine.

Premijer Vučić sastaće se večeras u Minhenu i sa potpredsednikom SAD  Džozefom Bajdenom.

Premijer Vučić učestvuje u Minhenu u 51. međunarodnoj konferenciji o bezbednosti koja je okupila oko 400 vodećih plitičara iz Evrope i sveta.

Bez podrške Nemačke evropski put Srbije ne bi bio moguć

 Premijer Srbije rekao je u razgovoru sa Beatom Merk, ministarkom za EU u Vladi pokrajine Bavarske, da je za Srbiju evropski put veoma važan i da bez podrške Nemačke on ne bi bio moguć.

Vučić se sastao sa Beatom Merk u Minhenu na marginama bezbednosne konferencije.

Oni su razgovarali i o nemačkim investicijama u Srbiji i predsedavnju OEBS-u.

Srbija čini sve da poboljša ekonomsku situaciju, a zaključivanje sporazuma sa MMF-om u februaru ove godine biće još jedan dokaz uspešnih ekonomskih mera koje srpska vlada sprovodi, istakao je Vučić.

On je od bavarske ministarke zatražio pomoć u prenošenju prakse i izgradnji preduzetničkog duha u Srbiji, kao i veće angažovanje kompanija iz Bavarske.

Merk dolazi u Srbiju početkom marta kako bi istakla važnost saradnje Srbije i Savezne Republike Nemačke, navedeno je u saopštenju Kancelarije Vlade Srbije za saradnju s medijima.

"Vi činite veliki napredak u razvoju i reformama, i ja znam da to zahteva ogromne napore. Zato želim da dođem u Srbiju kako bih pozdravila vaš uspeh i unapredila našu saradnju", istakla je Merk.

 

Nastavak na Studio B...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Vučić i Nuland o snabdevanju gasom

Izvor: B92, 07.Feb.2015

Predsednik Vlade Republike Srbije Aleksandar Vučić sastao se u Minhenu sa pomoćnicom državnog sekretara SAD Viktorijom Nuland...Vučić je s Nuland razgovarao o bilateralnim odnosima, pre svega u oblasti energetike, kao i o mogućnosti snabdevanja Srbije gasom...Pomoćnica državnog sekrtara Nuland...

Nastavak na B92...

VUČIĆ U MINHENU: Sastanak premijera i Bajdena večeras

Izvor: Kurir, 07.Feb.2015

MINHEN - Predsednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić sastao se danas u Minhenu sa pomoćnicom državnog sekretara SAD Viktorijom Nuland sa kojom je razgovarao o bilateralnim odnosima, pre svega u oblasti energetike i mogućnosti snabdevanja Srbije gasom, a večeras će se sastati sa poredsednikom SAD...

Nastavak na Kurir...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Studio B. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Studio B. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.