Izvor: S media, 08.Mar.2013, 22:14   (ažurirano 02.Apr.2020.)

BRISELSKI PRESEDAN ZA SRBIJU: "Predfaza pregovaranja" umesto datuma?

Evropski lideri najbliži su odluci da u junu, na samitu u Briselu, Srbiji ne daju tačan datum, ali da odobre početak izrade pregovaračke platforme za pristupanje EU, saznaju ”Novosti”.

Ovakva formulacija bila bi neka vrsta presedana, jer se tako nešto nije dogodilo u dosadašnjem procesu proširenja EU. Na taj način bile bi pomirene razlike unutar same Unije, zadovoljena pozicija >> Pročitaj celu vest na sajtu S media << Nemačke koja smatra da je još rano za konkretan datum, ali i odato priznanje Srbiji za očigledne napore koje ulaže u postizanju dogovora sa Prištinom.

Direktor Kancelarije za EU integracije Milan Pajević kaže za ”Novosti” da je ovo, srednje rešenje, neka vrsta ”pretfaze pregovaranja”, trenutno najrealnije:

"U tom slučaju, pregovori ne bi bili formalno otvoreni, ali bi se započeo tehnički rad na njihovoj pripremi, što je za Srbiju još važnije. Evropska komisija utvrdila bi tačne smernice, započeo bi tzv. skrining usaglašenosti naših propisa sa evropskim", objašnjava Pajević.

U tom slučaju, Srbija bi praktično bila potpuno spremna da punom parom krene u dijalog, kada i formalno bude utvrđen datum, što bi moglo da se desi za šest do devet meseci od početka izrade platforme.

(Novosti)

FOTO: Beta/ AP Photo/Gero Breloer

Nastavak na S media...






Povezane vesti

Srbiji platforma umesto datuma?

Izvor: B92, 08.Mar.2013

Beograd -- Srbija u junu dobija zeleno svetlo za "pretfazu pregovaranja", što dosad nije bila praksa ni za jednu zemlju, saznaju "Novosti". O dijalogu tek u decembru...Prema saznanjima "Večernjih novosti", evropski lideri najbliži su odluci da u junu, na samitu u Briselu, Srbiji ne daju tačan datum...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta S media. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta S media. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.