BG i PR da nađu rešenje za nestale

Izvor: B92, 11.Feb.2014, 16:57   (ažurirano 02.Apr.2020.)

BG i PR da nađu rešenje za nestale

Brisel -- Portparolka visoke predstavnice EU Maja Kocijančič pozvala Beograd i Prištinu da pronađu efikasne načine radi bržeg rešavanja sudbine nestalih osoba na KiM.

"Ohrabrujemo obe strane da pojačaju političku posvećenost i posvete se efikasnim merama, a pod ovim mislim na finansijska i tehnička sredstva, kako bi preostali slučajevi bili brzo rešeni", rekla je Kocijančičeva na konferenciji za novinare.
>> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << />
Kako je istakla, EU pažljivo prati situaciju i to u bliskoj saradnji sa Međunarodnim crvenim krstom (MKCK) koji predsedava radnoj grupi Beograda i Prištine o nestalim licima.

"Pažljivo pratimo ovo pitanje i ulažu se veliki napori. Ovi slučajevi moraju da budu rešeni", navela je ona.

Kocijančičeva je podsetila da je pitanje nestalih sa Kosova tokom sukoba 1999. obuhvaćeno u redovnim godišnjim izveštajima Evropske komisije o napretku zemalja u procesu evrointegracija.

Upitana da li bi pitanje nestalih moglo da bude uključeno u pristupne pregovore sa Srbijom, Kocijančičeva je odgovorila da je "to pitanje već uključeno u redovnim izveštajima EK".

U Beogradu se danas održava sednica Radne grupe za nestala lica u okviru dijaloga Beograda i Prištine kojoj predsedava MKCK.

Sednici će prisustvovati predstavnici beogradske i prištinske delegacije, kao i predstavnici udruženja porodica kidnapovanih i nestalih kosovskih Srba i Albanaca, predstavnici ambasada, Veća za ratne zločine Višeg suda u Beogradu, CK Srbije i Međunarodne komisije za nestale.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.