BG firma šalje celom svetu: Ima samo kod nas

Izvor: B92, 18.Dec.2016, 17:30   (ažurirano 02.Apr.2020.)

BG firma šalje celom svetu: Ima samo kod nas

Beograd -- U okviru Godine preduzetništva, 14 inovativnih projekata u Srbiji dobilo je finansijsku podršku Evropske unije u okviru programa saradnje nauke i privrede.

Iz Fonda za inovacionu delatnost kažu da će i u 2017.godini nastaviti sa programima finansiranja kako mladih, tako i već zrelih i razvijenih kompanija.

Jedna firma u Beogradu pre 4 godine počela je da projektuje senzore, komunikacione >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << uređaje, industrijsku i medicinsku elektroniku i to za mnoge velike kompanije na zapadnom tržištu.

“Nama je od početka ideja firme bila da ima svoj proizvod, mi smo tu imali jasnu viziju šta hoćemo. To je nova vrsta senzora za bezkontaktnu detekciju disanja i otkucaja srca, kavog nema trenutno na svetskom tržištu. Program inovacionog fonda je nama idealna prilika, jer je to prvi korak u prepoznavanju naše tehnologije, koji nam omogućava da mi sada odvojimo jedan tim koji će da radi na našoj tehnologiji”, ističe Veljko Mihajlović iz Novel IC.

Ove godine 14 inovativnih projekata u Srbiji dobilo je finansijsku podršku Evropske unije u okviru pograma saradnje nauke i privrede u iznosu od 2,4 miliona evra, dok je iz budžeta Republike Srbije izdvojeno oko 1 milion.

“Kroz ranije programe koje je Fond sprovodio itekako smo potvrdili da kada su u pitanju inovacioni projekti da postoji prirodna usmerenost privrede ka nauci i nauke ka privredi. I kroz ovaj program koji je praktično pilot program, uveli smo i institucionalno pravilo učestvovanja naučno istraživačkih organizacija u našim projektima”, kaže Ivan Rakonajc, direktor Fonda za inovacionu delatnost.

Iz Fonda za inovacionu delatnost kažu da će ovakav tempo održati i u narednoj godini.

“2017.godina će doneti nastavak naših programa ranog razvoja i programa sufinansiranja inovacija, odnosno programa finansiranja mladih kompanija, odnsono start up-ova i programa finansiranja inovativnih projekata već zrelih i razvijenih kompanija”, dodaje Rakonjac.

Fond za inovacionu delatnost trenutno je u procesu apliciranja kod Evropske unije za dodatna sredstva, koja bi obezbedila podršku ovim programima. A pored ovih programa, Fond je formirao i kancelariju za transfer tehnologija, koja će imati zadatak da pomogne već postojećim centrima za transfer tehnologije na državnim univerzitetima u Srbiji.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.