BEZ ZELENOG KARTONA U ZEMLJE EU

Izvor: Kurir, 13.Jun.2011, 16:26   (ažurirano 02.Apr.2020.)

BEZ ZELENOG KARTONA U ZEMLJE EU

BEOGRAD - Od 1. januara 2012. vozačima motornih vozila registrovanih u Srbiji više neće biti potreban zeleni karton za putovanje u 32 evropske zemlje, najavio je generalni sekretar Udruženja osiguravača Srbije (UOS) Vladan Manić.

Generalni sekretar Manić je, u intervjuu Tanjugu, istovremeno kazao da će Udruženje do kraja godine od Narodne banke Srbije, supervizora svih društava za osiguranje u zemlji, tražiti poskupljenje polise obaveznog osiguranja vozila

Manić >> Pročitaj celu vest na sajtu Kurir << koji nije naveo moguć procenat poskupljenja, istakao je da bi cena obaveznog osiguranja trebalo da poraste, jer nije menjana od 2008, kada je evro vredeo oko 75 dinara, dok je sada kurs oko 100 dinara.

Po Maniću, polise obaveznog osiguranja u Srbiji najniže su u okruženju, a uz to domaća osiguravajuća društva u najkraćem mogućem roku, najčešće za osam dana, refundiraju štetu.

Manić i naveo da je prosečna cena polise osiguranja 2010. u Srbiji iznosila oko 90 evra, u Hrvatskoj 180 evra, u Crnoj Gori 140, a u Makedoniji 120 evra. Srbija pristupa podsistemu registarskih oznaka EU, i na osnovu toga od 1. januara 2012. domaćim vozačima više neće biti potreban zeleni karton za putovanje u 32 evropske zemlje.

Manić je, međutim, odbacio mogućnost da zbog toga bude smanjena cena obaveznog osiguranja, jer te dve stvari, kako je naglasio, "nisu povezane".

"Zelena karta se nije naplaćivala od građana Srbije, to su bili administrativni troškovi, odnosno troškovi obrade i tu niko nije imao nikakvu zaradu. Sada kada nema zelene karte, neće se više plaćati tih 2.000 dinara koliko je za nju bilo potrebno", rekao je on.

Prema Maniću, polisa osiguranja ne treba da pojeftini ni zbog toga što statistika pokazuje da se smanjuje broj saobraćajnih nezgoda na teritoriji Srbije, jer se može desiti da ukupan broj udesa bude i 30 odsto manji, a da to nema nikakve veze sa ukupnim iznosom isplaćenih šteta.

"Može se desiti da imate jedan ozbiljan sudar sa ogromnim odštetnim zahtevom, odnosno da se smanji broj udesa, ali da se poveća isplaćena šteta u ukupnom iznosu", izneo je Manić.

Manić je dalje objasnio da će vozači sa srpskim registarskim oznakama moći slobodno da putuju u države članice podsistema registarskih oznaka EU, a da im više niko neće tražiti zeleni karton.

Manić je objasnio da podsistem registarskih oznaka praktično znači da Udruženje u potpunosti garantuje da će svakoj od članica podsistema platiti svaku štetu koju pričine naši vozači u inostranstvu ili ukoliko se desi da prođe vozilo koje nema validne registarske oznake, a izlazi iz Srbije.

Manić je napomenuo da postoji i recipročan odnos ukoliko bi se slična situacija dogodila u Srbiji, odnosno ako bi neko strano vozilo u našoj zemlji pričinilo materijalnu štetu.

Generalni sekretar je kazao i da će UOS inicirati da Srbija potpiše i bilateralni sporazum sa Makedonijom, koja nije u podsistemu EU, ali predstavlja tranzitnu zemlju za naše turiste koji putuju u Grčku.

Manić je najavio da će UOS početi do kraja godine da razgovara sa partnerima iz Makedonije o ovom predlogu, a dok ne bude postignut dogovor, zeleni karton će biti potreban za ovu zemlju, kao i za Bosnu i Hercegovinu.

Nastavak na Kurir...






Povezane vesti

Od 1. januara 2012. bez zelenog kartona u zemlje EU

Izvor: AutoBlog, 13.Jun.2011

Od 1. januara 2012. vozačima motornih vozila registrovanih u Srbiji više neće biti potreban zeleni karton za putovanje u 32 evropske zemlje, najavio je danas generalni sekretar Udruženja osiguravača Srbije (UOS) Vladan Manić.Generalni sekretar Manić je, u intervjuu Tanjugu, istovremeno kazao da...

Nastavak na AutoBlog...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Kurir. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Kurir. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.