BEOGRADU POTREBNA KUĆA ZA AUTISTIČNU DECU

Izvor: Kurir, 02.Mar.2012, 17:10   (ažurirano 02.Apr.2020.)

BEOGRADU POTREBNA KUĆA ZA AUTISTIČNU DECU

Iako je Beograd učinio mnogo za autističnu decu koju je uključio u sistem srednjoškolskog obrazovanja javila se potreba za kućom za ovakvu decu

BEOGRAD – Proces inkluzije olakšao je mukotrpan proces integracije autistične dece u društvo, a na tom putu se javlja veliki broj problema, među kojima je i izgradnja kuće za autistične osobe koju Beograd još nema što je standard u zemljama Evropske >> Pročitaj celu vest na sajtu Kurir << unije.

Dok se čeka izgradnja kuće Beograd je dosta uradio na uključivanju autistične dece u obrazovanje pre svega otvaranjem odeljenje za autističnu decu u Srednjoj zanatskoj školi na Kanarevom brdu, čime su otkolnjene sve prepreke da ova deca budu isključena iz sistema srednjoškolskog obrazovanja.

Direktor Srednje zanatske škole Miloje Marković za RTS kaže da deca, pošto je to zanatska škola, uče poslove cvećara i knjigovezaca, kao i da se oni po prvi put upoznaju sa predmetnom nastavom, a da će u budućnosti prioritet biti obezbeđivanje asistivnih tehnologija.

Direktor srednje zanatske škole ističe da je ta institucija nabavila, uz pomoć prijatelja iz Kanade, šest ajpedova najsavremenije opreme, sa softverom za autizam.

"Za svako dete pojedinačno moramo tražiti zanimanje, u njima stvarno čuče genijalci'', napominje Marković.

Defektolog Ivana Kirćanski i jedna od nastavnica za Javni servis kažu da su časovi lepo osmišljeni, a da su đaci dosta dobri, poslušni i otvoreni za svaku saradnju.

Valja podsetiti da je autizam je trajno stanje. Uzroci poremećaja nisu poznati, njihov tok je neizvestan, tretmani specifični, a roditeljski angažman veliki.

Premda žive u sopstvenom svetu noseći svoju različitost kao žig nedodirljivih, vilinskoj deci, kako ih nazivaju, potreban je kontakt sa svetom čiji su deo, jer udaljavanje i izolacija samo pospešuju predrasude, kaže se na kraju RTS priloga.

Nastavak na Kurir...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Kurir. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Kurir. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.