BATIĆ: PRISLUŠKUJU ME, NEZVANIČNO

Izvor: Kurir, 14.Jun.2010, 08:59   (ažurirano 02.Apr.2020.)

BATIĆ: PRISLUŠKUJU ME, NEZVANIČNO

BEOGRAD - Lider DHSS Vladan Batić tvrdi da je predloženi zakon o elektronskim komunikacijama suprotan stavovima Saveta Evrope, EU i Ustavu Srbije zbog čega predlaže njegovo povlačenje iz procedure.

- Ovaj zakon nas vraća u tamni vilajet tajnih službi i jednoumlja, kao da je vaskrsao balkanski špijun Ilija Čvorović. Kako to tajna služba bez postupka i sudske procedure može da prisluškuje ljude? U kom >> Pročitaj celu vest na sajtu Kurir << mi to vremenu živimo - Staljina, Tita, Miloševića, ili u zemlji koja se upinje da uđe u EU! Ovaj zakon otvara i neka druga pitanja, a osnovno je ko sve prisluškuje u Srbiji i zašto se tome ne stane na put - kaže Batić.

On dodaje da je i sam dobio informaciju da se i njegov telefon prisluškuje, a poruke snimaju.

- Kada sam upitao nekoliko visokih zvaničnika kako je to moguće, odgovoreno mi je da je ovo čudna zemlja i da me zvanično sigurno ne prisluškuju - ističe Batić.

Na štetnost odredbe da ubuduće Bezbednosno-informativna agencija može da prati s kim, kada, koliko dugo i odakle komunicirate telefonom ili i-mejlom bez sudskog naloga, upozorava i zaštitnik građana Saša Janković. On je na predloženi zakon podneo amandman kojim bi bilo onemogućeno da BIA prati komunikacije građana bez odluke suda.

Poverenik za informacije od javnog značaja Rodoljub Šabić pozvao je poslanike da usvoje amandmane ombudsmana da se u tekst uvrsti odredba koja nalaže službama i policiji striktan nalog suda.

S druge strane, ministarka za telekomunikacije Jasna Matić tvrdi da je zakon „donet uz pune konsultacije sa zaštitnikom građana Šabićem, kao i sa bezbednosnom službom“ i da je u skladu sa Ustavom i zakonima.

(J. J.)
Pogledaj vesti o: Vladan Batić

Nastavak na Kurir...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Kurir. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Kurir. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.