Autokompanije zabrinute zbog krize

Izvor: B92, 07.Maj.2012, 21:40   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Autokompanije zabrinute zbog krize

Nakon pada prodaje, većina autokompanija u Evropi uzdržana je u proceni poslovanja u 2012. godini i zabrinuta je zbog finansijske krize.

Tražnja za novim automobilima u Evropskoj uniji negativna je šesti mesec zaredom.

U martu 2012. zabeležen je pad od 7 odsto u poređenju sa istim mesecom prethodne godine, a od janaura do marta zabeležen je pad isporuka od 7,7 procenata, u odnosu na prvi kvartal 2011. godine.

Većina proizvođača automobila, >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << kao što su Peugeot-Citroen (PSA), FIAT ili Renault beleže loše finansijske rezultate.

Grupacija PSA, najveći francuski proizvođač automobila, predviđa "vrlo teško" drugo tromesečje, naglašavajući da tražnja nastavlja da slabi na domaćem i vrlo važnom tržištu južne Evrope. Isporuke PSA kompanija smanjene su za sedam odsto u prva tri meseca 2012.

Renault je upozorio da je stanje "lošije od očekivanog”, a ukupne isporuke ove kompanije u Evropi smanjene su za 8,6 procenata u prvom kvartalu 2012.

Takođe, FIAT je u poslovanju na tržištima evropskih zemalja u aprilu zabeležio pad od 26 odsto, pa je u tom mesecu prodao oko 81.400 jedinica.

Izvršni direktor FIAT-a Serđo Markione izjavio je da će nova ulaganja kompanije, koja su do sada najavljivana, biti "stavljenja na čekanje" dok se stanje na tržištu ne popravi.

Uprava kompanije je upozorila da će obim FIAT-ovih isporuka 2012. godine dostići najniži nivo od 1983.

Premijum proizvođači, kao što su BMW ili Mercedes takođe su uzdržani iako su objavili visoku zaradu u prvom tromesečju 2012.

Prihod BMW-a u prvom kvartalu porastao je 14 odsto, dok je prodaja povećana za 11 % (ukupno je isporučeno 425.500 vozila).

Grupa Daimler saopštila je da je neto zarada u prvom tromesečju povećana za 20 odsto, dok je prodaja vozila marke Mercedes dostigla rekordan nivo od 338.300 primeraka.

Prodaja novih automobila u Evropi pala je u martu 2012. na najmanju vrednost u poslednjih 14 meseci, a najviše su pogođeni proizvođači kao što su FIAT, PSA i Renault.

Broj novoregistrovanih automobila u grupi zemalja koja obuhvata članice EU, kao i Švajcarsku, Norvešku i Island smanjen je u martu za 6,6 odsto u odnosu na isti mesec 2011. godine, što je najlošiji rezultat od marta 1998. godine, objavilo je udruženje evropskih proizvođača automobila ACEA.

Tokom marta 2012. rezultate prodaje poboljšala je grupa Volkswagen, zahvaljujući porastu prodaje na domaćem tržištu. Prodaja automobila VW grupe porasla je za 1,7 odsto, na 352.455 prodatih automobila, uz povećanje prodaje marke Volkswagen za 3,4 odsto i Audija za 7,0 odsto.

Među nacionalnim automobilskim tržištima, pad prodaje je mnogo izraženiji u južnoj Evropi sa prodajom manjom za 27 odsto u Italiji, 23 odsto u Francuskoj i 4,5 odsto u Španiji.

U Nemačkoj, prodaja novih automobila je porasla za 3,4 odsto, dok je prodaja u Velikoj Britaniji veća 1,8 odsto.

Kako je procenjeno krajem 2011. godine, prodaja automobila u Evropi pašće za oko četiri odsto, na blizu 13 miliona vozila u 2012, u odnosu na prošlogodišnjih oko 13,5 miliona.

To će biti peta uzastopna godina u kojoj je zabeležen pad, od 2007, kada je isporučeno rekordnih 16 miliona automobila, predviđaju konsultanti agencije PricewaterhouseCoopers (PwC).

Izvor: B92, Tanjug

Pročitajte o prodajnim rezultatima Hyundaija u 2012.

Pročitajte o prodaji Chevroleta u Evropi.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.