Austrijski parlament o ratifikaciji S S P sa Srbijom

Izvor: S media, 18.Nov.2010, 10:55   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Austrijski parlament o ratifikaciji S S P sa Srbijom

Austrijski parlament odlučiće danas o ratifikaciji Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju sa Srbijom.

Preporuka austrijske vlade o ratifikaciji S S P sa Srbijom naćiće se pred poslanicima, kako je najavljeno, oko podneva.

Predsednik parlamentarne grupe prijateljstva Austrija-Srbija, Johan Majer, izrazio je uverenje da će odluka o ratifikaciji S S P u parlamentu biti doneta jednoglasno.

Približavanje Balkana >> Pročitaj celu vest na sajtu S media << EU prioritet Austrije

Prema njegovim rečima, ratifikacijom S S P bi se mnogo postiglo po pitanju daljeg približavanja Srbije EU.

Inače, nakon dve godine od potpisivanja, Savet ministara Evropske unije je, 14. juna ove godine, odlučio da odmrzne proces ratifikacije S S P izmedju EU i Srbije.

Austrija bi bila deseta zemlja članica EU koja je ratifikovala

ovaj dokument, a za stupanje na snagu S S P potrebno je da ga ratifikuju svih 27 članica.

S S P sa Srbijom su do sada ratifikovale Španija ( 23. jun 2010.), Malta (2. jul 2010.), Bugarska (16. jul 2010.), Italija (4. avgust 2010.), Estonija (9. avgust 2010.), Slovačka (8. septembar 2010.), Slovenija (20. oktobar 2010.), Luksemburg (21. oktobar 2010.) i Madjarska (8.novembar 2010.).

Austrija je, inače, zemlja koja se nalazi medju najupornijim pobornicima u EU za ubrzanje procesa evropske integracije Srbije. Tako se zvaničan Beč posebno založio za ukidanje viza, primenu Prelaznog trgovinskog sporazuma, odmrzavanje S S P i, nedavno, i za prosledjivanje molbe za dobijanje statusa kandidata Srbije Evropskoj komisiji na mišljenje.

Mađarska odobrila S S P EU i Srbije

Zvaničan stav Beča je da sve zemlje zapadnog Balkana, naravno tek nakon ispunjavanja svih preduslova, postanu članice EU, a što se tiče Srbije austrijski zvaničnici su u više navrata isticali da bi mirovni projekat Unije bio nepotpun bez ove zemlje.

Proces ratifikacije S S P mili

Austrijski parlament danas će, takodje, kako je najavljeno, usvojiti i Sporazum o izbegavanju dvostrukog oporezivanja sa Srbijom, dokument na koji privrednici već dugo čekaju, i koji treba da olakša poslovne veze izmedju dve zemlje.

(Tanjug)

Nastavak na S media...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta S media. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta S media. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.