Austrija S S P Srbije i EU

Izvor: S media, 18.Nov.2010, 17:54   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Austrija S S P Srbije i EU

Donji dom austrijskog parlamenta, Nacionalno veće, ratifikovao je danas Sporazum o pridruživanju i stabilizaciji Srbije sa Evropskom unijom, preneli su austrijski mediji.

Poslanik Socijaldemokratske aprtije Austrije Johan Majer ocenio je u raspravi da će odluka parlamenta ubrzati integraciju Srbije u zajednicu evropskih država i značajno doprineti stabilnosti regiona i saradnji zemalja Zapadnog Balkana.

Austrija sada mora da se zauzme za brzo delovanje >> Pročitaj celu vest na sajtu S media << po pitanju pristupa Srbije Evropskoj uniji, zatražio je Majer, a prenela SPOe.

Majer je, kako se navodi, naglasio da sporazum o pridruživanju ne govori samo o ciljevima, već i o konkretnim merama na koje su se obavezali Srbija i članice EU, a koje treba da doprinesu ekonomskoj, političkoj i institucionalnoj stabilizaciji, i razvoju civilnog društva, demokratije i uprave.

On je ocenio da je za Sporazum, izmedju ostalog, od presudnog značaja bila ocena Haškog tribunala da Srbija pozitivno učestvuje u potrazi za haškim beguncima, kao i zajedničko usvajanje rezolucije o Kosovu u Generalnoj skupštini UN, čime je "otvoren put pozitivnom razvoju i napušten kurs konfrontacije".

Poslanik te stranke Hanes Veninger izjavio je u raspravi da je "približavanje država Zapadnog Balkana EU i medjunarodnoj zajednici država trenutno najvažniji mirovni projekt u Evropi".

"Sporazum treba da ubrza i dodatno učvrsti pozitivan razvoj od završetka ratova na Balkanu '90-ih godina", rekao je Veninger.

On je rekao da spremnost na saradnju koju je Srbija sigalizirala u pogledu dijaloga Beograda i Prištine ukazuje na vrlo obećavajuće približavanje Srbije EU.

Bivša šefica diplomatije i poslanik Austrijske narodne partije Ursula Plasnik takodje je pozdravila ratifikaciju sporazuma sa Srbijom, navodeći da Austrija na taj način podržava "pozitivnu reformsku dinamiku u Srbiji", izmedju ostalog, u oblasti trgovinskih olakšica, regionalne saradnje, borbe protiv kriminala i vladavine prava.

"Sve su to osetne prednosti, ne samo za Srpkinje i Srbe, već i za austrijsku privredu koja je u Srbiji i dalje broj jedan", rekla je Plasnikova, a prenosi OeVP.

Ona je podsetila da se od Srbije "nesumnjivo" i dalje traži puna saradnja sa Haškim tribunalom, uključujući i hapšenje Ratka Mladića i Gorana Hadžića, ali je upozorila i da sveobuhvatna politika približavanja Srbije Uniji ne sme biti svedena samo na pitanje izručenja haških begunaca.

Šef desničarske Slobodarske partije Austrije Hajnc Kristijan Štrahe ocenio je da je "apsolutno nužno" da se Srbiji pruži evropska perspektiva.

Dodajući da je njegova stranka za srednjeročno ili dugoročno članstvo Srbije u EU o čemu treba "iscrpno i uredno pregovarati", Štrahe je ocenio da samo uključenje Srbije garantuje političku i privrednu stabilnost Balkana.

"To je kako u interesu Brisela, tako i Beograda i u interesu Austrije. Naime, krize na Balkanu uvek neposredno pogadjaju Austriju", rekao je Štrahe.

(Beta)

Nastavak na S media...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta S media. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta S media. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.