Asp: Srbija pre ulaska u EU ne mora da prizna Kosovo

Izvor: Politika, 10.Nov.2010, 17:48   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Asp: Srbija pre ulaska u EU ne mora da prizna Kosovo

BEOGRAD – Srbija pre ulaska u Evropsku uniju ne mora da prizna Kosovo, rekao je novi švedski ambasador u Beogradu Krister Asp.

"Ne postoji formalni kriterijum po kojem jedna zemlja mora da prizna drugu van Unije, jer danas imamo pet zemalja koje nisu priznale Kosovo i 22 koje to jesu učinile. Međutim, nepodeljeno je mišljenje u okviru EU da ne >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << želimo da uvozimo nerešene, to jest nove probleme", naveo je Asp za sutrašnji broj magazina "Ekonom:east".

Asp je, međutim, rekao da će Srbija, kad za to dođe vreme, "taj most ipak preći" i ocenio da je usvajanje zajedničke rezolucije o Kosovu "značajan korak u pravom smeru u procesu evrointegracija".

"Sada bi trebalo usmeriti pažnju na uspostavljanje dijaloga između Beograda i Prištine", rekao je Asp.

Asp je dodao da Srbija i dalje može da računa na podršku Švedske u evrointegracijama, zbog čega je za građane Srbije važno da znaju više o Uniji.

Tanjug

objavljeno: 10/11/2010

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.