Angela Merkel želi Evropljanina na čelu MMF-a

Izvor: Blic, 19.Maj.2011, 21:45   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Angela Merkel želi Evropljanina na čelu MMF-a

BRISEL/BERLIN - Nemačka kancelarka Angela Merkel zatražila je posle današnje ostavke šefa Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) Dominika Stros-Kana da i naredni generalni direktor ove finansijske institucije bude Evropljanin.

Kancelarka je u Berlinu rekla da odluka o nasledniku Stros-Kana, koji se nalazi u pritvoru u Njujorku pod optužbom da je prošlog vikenda pokušao da siluje sobaricu u hotelu, treba da bude doneta što je moguće pre i da o mogućim kandidatima >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << treba da se razgovara unutar Evropske unije.

"Mislim da treba da predložimo evropskog kandidata", ocenila je Merkelova, obrazlažući to činjenicom da se evro nalazi u krizi, kao i time da je Stros-Kan ostavku podneo pre isteka mandata.

Kancelarka je rekla da zemlje u privrednom usponu "srednjoročno" mogu da zahtevaju da njihovi predstavnici dođu na čelo MMF-a ili Svetske banke.

Angela Merkel nije danas pominjala imena mogućih evropskih kandidata za mesto šefa MMF-a.

Nemački mediji kao mogućeg naslednika Stros-Kana pominju francusku ministarku finansija Kristin Lagard i ukazuju da se za Evropljanina na mestu šefa MMF-a izjasnilo više političara EU, kao i šef Evropske komisije Žoze Manuel Barozo.

Mediji prenose i da je više zemalja koje se ubrzano ekonomski razvijaju zatražilo da budu u većoj meri uključene u izbor šefa MMF, na primer predstavnici Kine i Brazila. Istovremeno se ukazuje da na zemlje članice G-7 grupe otpada 49 odsto svetskog privrednog dostignuća, na zemlje EU 25 odsto svetskog bruto društevnog proizvoda. Na drugoj strani, na takozvane zemlje BRIK grupe (Brazil, Rusija, Indija Kina) otpada 18 odsto svetskog BDP-a.

Van Rompej: Amerikanci vode SB, Evropljani MMF

Potrebno je brzo izabrati novog generalnog direktora MMF-a, kako bi se okončao vakuum na toj poziciji koji ugrožava napore za rešenje grčke dužničke krize, izjavio je danas predsednik Saveta EU Herman Van Rompej.

"Ne smemo da gubimo vreme. Osećamo manjak vođstva u rešenju grčke krize, što je poslednjih dana postalo veoma očito. Moramo vrlo brzo nešto da preduzmemo", istakao je on.

Van Rompej je, poput ostalih evropskih političara, zatražio da bivšeg šefa MMF-a, Dominika Stros-Kana, koji je danas podneo ostavku na tu poziciju kako bi se koncentrisao na odbranu od optužbi za seksualni napad, zameni evropski kandidat.

"U tradiciji je da Amerikanci predvode Svetsku banku, a Evropljani MMF", rekao je Van Rompej. "Tradicija može da se promeni, ali sad nije trenutak za to. Evropa još igra veoma važnu ulogu u MMF-u. Postoji puno argumenata za to da Evropljanin bude na čelu te institucije".

Gajtner: Želimo otvoren i brz proces izbora

Američki ministar finanšija Timoti Gajtner založio se danas da izbor novog šefa Međunarodnog monetarnog fonda, nakon ostavke izvršnog direktora Dominika Stros-Kana, bude otvoren i brz proces.

"Kao vršilac dužnosti, Džon Lipski će Fondu dati sposobno i iskusno vođstvo, u kritičkom vremenu za svetsku privredu", naglasio je Gejtner u saopštenju. "Želimo otvoren proces koji vodi brzom izboru novog izvršnog direktora".

Povezane vesti: Anketa: Stros-Kan žrtva zavere Advokat: Sobarica u traumi MMF: Stros-Kan ima ograničeni imunitet Stros-Kan očekivao nameštaljku zbog slabosti prema ženama Stros-Kanu odbijena kaucija
Pogledaj vesti o: Angela Merkel

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.