Albanija i Kosovo zajedno će se ujediniti u EU

Izvor: Blic, Beta, 18.Okt.2009, 01:40   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Albanija i Kosovo zajedno će se ujediniti u EU

Predsednik Albanije Bamir Topi rekao je da će se „Albanija i Kosovo ujediniti u Evropskoj uniji (EU)".

Bamir je u intervjuu koji je objavio ljubljanski „Dnevnik" rekao da „odnosi Albanije i Srbije imaju veoma specifičan kontekst", i da su dve zemlje imale različite puteve i ciljeve. Bamir je naveo da je Albanija bila „decenijama u izolaciji, koju je zajedno sa stanovništvom veoma >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << skupo platila", a nakon izlaska iz izolacije izabrala drugi put „integracije u evroatlantsku porodicu" -put „pravne države i izlaska iz siromaštva".

„Kosovo je bilo, i još je važno pitanje na Balkanu", rekao je Bamir i dodao da „Albanija ima, i imala je prema Kosovu svoj stav, kao što je svoj stav imala i Srbija".

„U Srbiji je još prisutna ideja koja Kosovo vidi kao deo velike Srbije, a Albanija vidi Kosovo kao multietničku državu, koja ima jednaka prava kao bilo koja druga država. Ima naime svoj Ustav i međunarodno priznate administrativne granice".

Predsednik Albanije kaže i da je „stav Albanije u pogledu Kosova, dakle, jednak onom koji imaju najvažnije države EU i SAD", dok „Srbija u vezi sa Kosovom, nažalost, još koristi nacionalistički obojenu retoriku, dok mi budućnost kako Albanije tako i Kosova vidimo u evropskoj porodici".

Nastavak na Blic...






Povezane vesti

Albanija i Kosovo će se ujediniti u EU

Izvor: S media, 17.Okt.2009, 16:00

Predsednik Albanije Bamir Topi rekao je da će se "Albanija i Kosovo ujediniti u Evropskoj uniji (EU)". "Kosovo je bilo, i još je važno pitanje na Balkanu", rekao je Bami i dodao da "Albanija ima, i imala je prema Kosovu svoj stav, kao što je svoj stav imala i Srbija". ..Bami je u intervjuu koji...

Nastavak na S media...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.