Ako primirje zaživi, EU odustaje od sankcija

Izvor: Vesti-online.com, 07.Sep.2014, 22:52   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Ako primirje zaživi, EU odustaje od sankcija"

EU spremna je da preispita odluku o novim sankcijama koje je najavila protiv Rusije, ako bude održan prekid vatre na istoku Ukrajine i ako mirovni pregovori počnu, izjavio je predsednik Evropskog saveta Herman Van Rompej.

Najbitnije da je postignut prekid vatre

 

"Primetili smo da je Rusija spremna za ozbiljne pregovore. Prekid vatre je važan, ali to je samo jedan korak", rekao je Rompej za državnu belgijsku televizijsku stanicu VRT. >> Pročitaj celu vest na sajtu Vesti-online.com <<

On je dodao da je EU nametala sankcije u fazama, da bi povećala pritisak na Rusiju.

"Na poslednjoj sednici Evropskog saveta 30. avgusta to smo ubrzali, a naredne sedmice će se to i konkretizovati. Već u ponedjeljak šefovi vlada će zvanično odobriti odluku", rekao je Rompej.

Međutim, Rompej je dodao da je, ako prekid vatre bude trajan ili ukoliko mirovni pregovori počnu, EU je spremna da preispita odluku o uvođenju sankcija.

Novi paket sankcija koji su u petak, 5. septembra, potvrdili ambasadori zemalja EU, uključuje veća ograničenja pristupa Rusije tržištu kapitala, odnosi se i na odbranu, na robu za dvostruku vojnu i civilnu upotrebu i osjetljivu tehnologiju, a proširen je spisak imena ljudi čija bi se imovina blokirala i kojima bi se zabranilo izdavanje viza.

"Najvažnija stvar je da je postignut prekid vatre. Bilo je nekoliko incidenata. Moramo da sačekamo malo da vidimo da li će se ti incidenti nastaviti, ili su to samo izuzeci", rekao je Rompej, koji će krajem novembra predati dužnost sadašnjem premijeru Poljske Donaldu Tusku.

Rusija je juče upozorila da će reagovati ako bude novih sankcija EU.
Pogledaj vesti o: Rat u Ukrajini

Nastavak na Vesti-online.com...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vesti-online.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vesti-online.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.