Ako dođe u BG, Eštonova ide i u PR

Izvor: B92, 15.Apr.2013, 11:55   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ako dođe u BG, Eštonova ide i u PR

Beograd -- Ako visoka predstavnica EU Ketrin Ešton bude dolazila u Beograd ove sedmice, verovatno će otići i u Prištinu, saznaje B92 iz izvora u Briselu.

Međutim, njen dalji plan u vezi s dolaskom u Srbiju biće poznat tek narednih dana. Kako nam je rečeno, njena eventualna poseta Beogradu i Prištini imaće dvostruki cilj - dalje evrointegracije regiona i nastavak pregovora Beograda i Prištine.

Portparolka visoke predstavnice Maja Kocijančič obavestila je novinare >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << u sedištu Evropske komisije da Eštonova danas putuje u Podgoricu, a zatim u Tiranu i Skoplje i dodala: "A da li će u turneju biti uključeni drugi gradovi obavestićemo vas naknadno".

I dok Kocijančičeva tvrdi da je poseta Beogradu i Prištini još neizvesna, zvaničnik EK koji je želeo da ostane anoniman rekao je za Tanjug da Eštonova pre odluke da i te gradove uvrsti u program turneje želi da vidi pozitivne znake obe strane u vezi sa dijalogom.

Eventualna poseta se ne može izdvojiti iz političkog konteksta, rekao je ovaj funkcioner, podsećajući da je dijalog u zastoju nakon odluke Beograda da ne prihvati sporazum o severu Kosova.

Isti izvor je ukazao na to da je, prema ranije utvrđenom rasporedu putovanja, sreda jedini dan kada bi Eštonova mogla da odvoji vreme za ove posete.

Srbija spremna za nastavak dijaloga

S posrednicima ili bez njih, Srbija je spremna za nastavak dijaloga. Kako će se pregovori voditi trebalo bi da bude izvesnije ako šefica evropske diplomatije na svojoj turneji po regionu ipak bude posetila Begrad i Prištinu. Za to vreme, poruke zemalja članica Evropske unije da dijalog treba da se nastavi su nedvosmislene.

"Naš cilj je nastavak napora kako bi i dijalog bio nastavljen, jer smatramo da to nije samo u interesu Srbije, već i EU. To nije pitanje pritiska, to je pitanje zajedničkih interesa, a svakako imamo zajednički interes, jer Evropi je potrebna Srbija, Evropi je potreban Balkan. Ali takođe, u interesu Srbije i ostalih zemalja regiona je da krenu dalje", rekao je ambasador Italije u Srbiji Armando Verikjo.

Za Sonju Liht nastavak dijaloga je više nego što su samo pregovori Beograda i Prištine. To je trenutak u kome treba da se odluči da li će Balkan postati deo sveta ili će ostati na margini.

"To je u stvari i slika toga kako će se prelomiti naš odnos sa svetom pa i odnos Prištine sa svetom. Oni (svet) sada vide pregovore kao trenutak u kom treba da se odluči hoće li Balkan ceo konačno krenuti ka Evropi ili neće, hoćemo li mi postati deo sveta ili ćemo ostati negde na margini periferija periferije", kazala je predsednica Fonda za političku izuzetnost.

Kosovski analitičar Artan Mustafa smatra da Evropska unija i dalje treba da posreduje u pregovorima Beograda i Prištine.

"To je sada evropsko pitanje. Ono što je veoma važno, jeste da kosovska vlada kad tad treba da prizna neku vrstu autonomije za Srbe na severu Kosova, zato što je to realnost. Drugo, vlada Srbije moraće jednog dana da prizna Kosovo kao nezavisnu državu i podrži prijem Kosova u Ujedinjene nacije. Svako kašnjenje na ovom planu dovelo bi do toga da ove vlade budu pomirene sa neuspesnim delovanjem", kaže on.

Priština, inače, odbacuje kao neozbiljnu mogućnost nastavka razgovora sa Beogradom bez posrednika. Sve što zvanični Boegrad želi da kaže, treba da saopšti posredstvom visoke predstavnice EU za spoljnu politiku i bezbednost Ketrin Ešton, rekao je kosovski premijer Hašim Tači.

Podsetimo, Eštonova je od danas u poseti Podgorici, iz koje će otputovati i u Tiranu i u Makedoniju. Poseta Podgorici bila je dogovorena pre jednog meseca i ona se ne dovodi u vezu s političkom situacijom u Crnoj Gori, nastalom nakon predsedničkih izbora u toj zemlji, objasnio je prošle sedmice crnogorski premijer Milo Đukanović.

Nedugo od kako se pojavila vest da će Eštonova doći u Podgoricu, u Beograd je stigla informacija da će
visoka predstavnica EU u sredu posetiti i Beograd. U Evropskoj komisiji, međutim, nije bilo potvrde toga da će Eštonova doći u Beograd.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Ako Eštonova dođe u Beograd, ići će i u Prištinu

Izvor: Kurir, 15.Apr.2013

Njena eventualna poseta Beogradu i Prištini imaće dvostruki kontekst - dalje evrointegracije regiona i nastavka pregovora Beograda i Prištine..BEOGRAD - Ako visoka predstavnica EU Ketrin Ešton bude dolazila u Beograd ove sedmice, verovatno će otići i u Prištinu, saznaje B92 iz izvora u Briselu...Međutim,...

Nastavak na Kurir...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.