Ahtisarijeva poruka novim vlastima

Izvor: B92, 29.Jul.2012, 19:25   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ahtisarijeva poruka novim vlastima

Beograd -- Poruka Martija Ahtisarija da Srbiju ne treba pustiti u EU dok ne prizna Kosovo odražava mišljenje svetskih zemalja zamorenih tim problemom, kažu analitičari.

Prema mišljenju analitičara, te zemlje vide u aspiracijama Srbije da postane članica EU priliku da pritiscima ostvare svoj jedini interes na Balkanu - nezavisno Kosovo. >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 <<

Uslovljavanje kosovskim pitanjem i postavljenje sve težih uslova pred Srbiju, sa kojima se države u sličnoj poziciji nisu susretale na svom evropskom putu, moglo bi da posluži kao izgovor za sprečavanje ili odlaganje novog proširenja od koga je Unija zamorena.

Profesor FPN i bivši ambasador u Parizu Predrag Simić smatra da stav koji je Ahtisari izneo ne bi bio toliko bitan da nije došao zajedno sa "važnijim stavom EU o uslovima pod kojima Srbija može dobiti datuma za početak pregovora o članstvu u EU".

"Zajedno, oni šalju dosta jaku poruku postizbornoj Srbiji i novoj vladi", ocenio je Simić, precizirajući da je Ahtisari zapravo glasnogovrnik onih koji žele nezavisno Kosovo i kojima je to jedini interes na Balkanu.

Dačić: Bez žustre reakcije

Premijer Ivica Dačić rekao je da nema potrebe da Srbija "žustro reaguje" na izjavu Martija Ahrtisarija da Srbija ne može u EU dok ne prizna Kosovo jer ne govori u ime Unije.

Prema njegovim rečima, informacije Tanjuga iz briselskih diplomatskih izvora prema kojima će Srbiji u decembru biti odobreni pregovori o članstvu pod uslovima koji nisu nimalo laki, ukazuju na težinu celokupne poruke.

Simić ukazuje da Ahtisarijeva izjava odražava stav jastrebova na zapadu koji predstavlja svojevrsnu poruku novim vlastima u Srbiji, a poruke koje on iznosi, kao diplomata koji je za angažman na KiM dobio Nobelovu nagradu za mir, ne mogu se zanemariti.

"Čini mi se da je Zapad, odnosno EU i međunarodna zajednica, dosta brzo posalo tu poruku, budući da je za očekivati bilo da je pošalju tek na jesen posle konsolidacije vlasti. Ta poruka je veoma tvrda i pokazuje da je politika i Kosovo i Evropa neprihvatljiva i da će Srbija morati da bira između ta dva cilja", ocenio je Simić, uz napomenu da je to naročito vidljivo u Ahtisarijevoj izjavi.

Donedavni državni sekretar u ministarstvu za KiM Oliver Ivanović ukazuje da Ahtisari predstavlja države koje su zamorene kosovskim problemom i da, iako to nije poruka same EU, ostavlja prostor za očekivanje da "nerešeni problem KiM i zamor od proširenja postanu izgovor za sprečavanje integracija zemalja Zapadnog Balkana kroz postavljanje sve težih uslova.

"Zapad je zamoren kosovskim problemom, a njihovo očekivanje da će rešenje tog problema biti i kraj problema zapadnog Balkana ispostavilo se kao netačno jer se Srbija aktivno bori", ukazao je Ivanović.

"Na Ahtisarijevu izjavu treba gledati kao na pokušaj da se dovrši posao i da se makar taj problem - tema Zapadnog Balkana i odnos prema Kosovu ne nemaću kao problem. Kako EU nije zainteresovana za proširenje ona bi mogla da postavlja uslove koji nisu realni i nisu postavljani zemljama u slučnoj situaciji, kao što su Kipar i Severna Irska", zaklljučio je Ivanović.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.