Abel: Korupcija najveći problem na putu ka Briselu

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 23.Okt.2010, 12:56   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Abel: Korupcija najveći problem na putu ka Briselu

BEOGRAD -

Korupcija će, posle rešavanja pitanja Haga i Kosova, biti najveći problem i izazov za Srbiju na putu evropskih integracija, ocenila je regionalna koordinatorka Transparensi internešnela za jugoistocnu Evropu Koni Abel.

Pre ulaska u EU neophodno je izgraditi snažna i održiva regulatorna tela i antikroupcijske institucije, koji će biti nezavisni od uticaja spolja, ali čiji opstanak i rad neće zavisiti ni od toga ko je na čelu institucije, navela je Abel >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << u intervjuu agenciji Beta.

Ona je podsetila da je Brisel ima negativno iskustvo sa nekim zemljama, poput Letonije, Slovenije i Rumunije, koje su pre uslaska uspostavile institucije, ali su vlasti potom prestale da obraćaju pažnju na borbu protiv korupcije i antikorupcijska tela su se susretala sa mnoštvom problema i pokušajima da ih ukinu. Transparensi internšnel savetuje Brisel da se to pitanje dobro reši pre pristupanja EU, rekla je Abel.

Zemlja na dobrom putu

Na pitanje kako procenjuje trenutno stanje u oblasti borbe protiv korupcije u Srbiji, Abel je navela da je pre ovonedeljne posete imala utisak da je zemlja na dobrom putu.

Zakoni su usvojeni, mnogi od njih u potpunosti na nivou evropskih zakona, uspostavljena je antikorupcijska agencija, rade regulatorna tela, ali kada se pogleda izbliza - rad mnogih tela je otežan ili je praksa različita od zakonske teorije, ocenila je Abel.

Kao primer je navela oblast koja je, prema njenim rečima, od ogromnog značaja i za EU i Transparensi - javne nabavke, gde u zakonu postoji Komisija za zaštitu prva ponuđača kao nezavisno telo, a u praksi ona godinu i po dana radi na drugačiji način.

Javne nabavke su, kazala je Abel, na vrhu liste antikorupcijskih prioriteta za EU i Transparensi jer se tu troši najviše državnog novca a procene su da se nepotrebno potroši gotovo četvrtina jer se postupci ne sprovode na odgovarajući način.

Abel je pomenula i političku korupciju kao važnu oblast, posebno sistem finansiranja stranaka i izbornih kampanja i najavila regionalni projekat u kome će ogranci Transparensija i druge nevladine organizacije nadgledati sprovođenje zakona, kampanja i finansiranja.

U segmentu političke korupcije ključni su i čvrsto postavljeni standardi ponašanja političara i javnih funkcionera, a to podrazumeva, prema rečima koordinatorke Transparensija, oblasti sukoba inteersa, kumulacije funkcija, prijema poklona.

Sistem demokratije

Želimo da uspostavimo sistem koji funkcioniše na demokratski način u korist građana i u kome se gradi poverenje građana. Ako imate sukob inetersa, nepotizam, poverenje se razara, upozorila je Abel.

Ona je naglasila da je pitanje kumulacije funkcija pitanje sistema koji se mora poštovati. Nije važno da li neko nešto radi volonterski ili za platu, već je bitan princip da demokratija funckioniše samo ako je moć razdvojena.

Poredeći Srbiju i druge zemlje regiona, Abel je ocenila da su problemi slični a razlike veoma male. Konferencija u Beogradu je to pokazala - zakoni uglavnom postoje, negde su uspostavljene različite institucije, ali slični su problemi sa kojima se sreću.

Upitana kada se mogu očekivati opipljivi rezultati borbe protiv korupcije, koordinatorka Transaprensija je ukazala da ljudi nemaju mnogo strpljenja, ali da je činjenica da je za uspostavljanje dobrog antikorupcijskog sistema potrebno nekoliko godina.

S druge strane, ako kažete - potrebno je vreme i ne radite ništa -tada ni godine neće biti dovoljne. Treba se stalno boriti protiv korucije, to je najvažnije, zaključila je Abel.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.