Izvor: Banke.Online.rs, 06.Jun.2013, 11:20   (ažurirano 02.Apr.2020.)

AP Vojvodina u projekat Tesla banke uložila 1,5 miliona evra

Pokrajinski sekretar za finansije Zoran Radoman i predsednik Srpskog narodnog vijeća u Hrvatskoj i predsednik Nadzornog odbora Tesla štedne banka u Zagrebu prof. dr Milorad Pupovac, održali su konferenciju za novinare povodom prodaje celokupnog paketa akcija koje čine vlasništvo AP Vojvodine u ovoj Banci. AP Vojvodina je pre dve godine u projekat Tesla banke uložila 1,5 miliona evra. Na ponudu investitora iz EU da otkupi udeo AP Vojvodine u ovoj banci, pokrajina je preko Fonda za razvoj APV iskazala interes da proda celokupni paket od 35.694 akcije, što čini nepunih 26 posto vlasništva, po ceni od 42,5 evra, što iznosi 1.517.000 evra. Pokrajinski sekretar Zoran Radoman kazao je da će na ovaj način biti ostvaren nešto veći prihod od onoga što je bilo uloženo, što, uz aktivnosti koje je Banka do sada činila kroz kreditiranje Srba u Hrvatskoj i davanja garnacija, predstavlja pozitivan efekat u ovom poslu. Kako je istakao, od Ministarstva finansija Republike Srbije dobijene su potvrde da će i Republika Srbija postupiti na isti način, odnosno svoj udeo, koji iznosi nešto više od 29 posto u Tesla banci, prodati istom investitoru po istoj ceni. Za ovaj posao potrebna je saglasnost Centralne banke Hrvatske od koje se očekuje pozitivno mišljenje. Sa druge strane, ovo ne znači da Pokrajina kao i Republika, više neće brinuti o Srbima u Hrvatskoj. Naprotiv, na inicijativu Srpskog narodnog vijeća u Hrvatskoj i prof. dr Pupovca, biće formiran Tesla razvojni fond. Ideja je da se ovih 1,5 miliona evra uloži kao osnivački ulog u Tesla razvojni fond i na taj način da se podrži srpska zajednica u Hrvatskoj. To ujedno znači još pozitivnih efekata od ovog uloga koji su pre dve godine investirani u Tesla banku, rekao je Radoman. Predsednik Srpskog narodnog vijeća u Hrvatskoj i predsednik Nadzornog odbora Tesla štedne banka u Zagrebu prof. dr Milorad Pupovac zahvalio se pokrajinskoj Vladi i Vladi Republike Srbije i njihovim institucijama, koje su donele odluku da se omogući transformacija Tesla banke na način da se deonice stave na tržište. Prema rečima prof. dr Pupovca, ovakav potez nije povučen zbog lošeg poslovanja Tesla banke, već je to bio uslov kako bi se povećao kapital. Inicijativa za formiranje Tesla banke bila je jedna od najboljih inicijativa koja je došla iz Republike Srbije i jedna od najznačajnih podrški Srbima u Hrvatskoj, istakao je na kraju današnje konferencije za novinare u Vladi Vojvodine prof. dr Pupovac.

Nastavak na Banke.Online.rs...






Povezane vesti

Kulturu posmatrati kao investiciju, a ne trošak

Izvor: Danas, 06.Jun.2013

Potpredsednik Vlade AP Vojvodine i pokrajinski sekretar za kulturu i javno informisanje Slaviša Grujić poručio je učesnicima Konferencije „Srbija na putu ka EU: Kultura, turizam i energetika kao pokretači lokalnog održivog razvoja“, koja je prošle sedmice održana u Mariboru, da Vojvodina,...

Nastavak na Danas...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Banke.Online.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Banke.Online.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.