AFERA Profesor optužen da državnim parama kupuje naučne nagrade

Izvor: Blic, 24.Feb.2015, 18:29   (ažurirano 02.Apr.2020.)

AFERA Profesor optužen da državnim parama kupuje naučne nagrade

Radovan Tomić, profesor Visoke poslovne škole strukovnih studija, ponovo konkuriše za nagradu koju je već dobio.

Nagradu „Naučnik godine“ dodeljuje Evropska poslovna skupština, odnosno Oksfordska akademska unija, a Tomić je već dva puta bio dobitnik.

Savet za borbu protiv korupcije ranije je ustanovio da je među ostalim nepravilnostima Visoke poslovne škole strukovnih studija, i trošenje 7.000 evra za pomenutu nagradu.

Šalju pozive na stotine >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << adresa

Organizacije koje dodeljuju ova priznanja nalaze se u zemljama EU, a nagradama uglavnom trguju u zemljama u razvoju, među kojima je i Srbija. Nalaze nove kandidate na isti način. Tvrde da istražuju i biraju najbolje, ali u većini slučajeva pozivna pisma, sa obaveštenjem o nagradama, šalju na stotine mejl adresa. Većina pozivnih pisama sadrže program ceremonije sa slikama trofeja i podacima o troškovima.

- To glasanje nema nikakve veze sa naukom. Platite i dobijete nagradu, što je u redu ako dajete svoj novac, ali ne ako to radite od državnih para, kako je on prošli put uradio - izjavio je jedan od zaposlenih u ovoj ustanovi koji je zbog straha od otkaza želeo da ostane anoniman.

Radovana Tomića, bivšeg direktora Visoke poslovne škole, na tom mestu zamenila je njegova supruga Dragica Tomić, koja je ranije izjavila da im je ova nagrada pomogla u promociji.

- Zahvaljujući nagradi Oksfordske akademske unije uspeli smo da upišemo kvotu studenata koja nam je potrebna - izjavila je direktorka.

Radovan Tomić se juče nije javljao na svoj telefon. Kada smo pozvali službeni telefon njegove žene i sadašnje direktorice, ženski glas nam je saopštio da smo pogrešili, te da jesmo dobili „nekog“ iz te škole, ali je odbila da se predstavi.

Slučaj plaćanja i dobijanja Tomićeve nagrade ispitivao je i Savet za borbu protiv korupcije, koji je svoje dokaze prosledio policiji.

- Osim kupovine nagrade, u školi su se nezakonito sprovodile javne nabavke, uočeno je dupliranje cena prilikom obnove prostorija. Tražili smo izjašnjenja od direktorke i bivšeg direktora Tomića, ali nismo zadovoljni odgovorima povodom transparentnosti njihovog rada - izjavili su iz Saveta za borbu protiv korupcije, dodajući da su sve podatke prosledili policiji.

Sagovornici koji su želeli da ostanu anonimni kažu da se iza ovih nagrada krije unosan biznis, a diplome, statue i lente plaćaju se od 2.000 do 7.000 evra.

Organizacije koje dodeljuju ova priznanja se nalaze u zemljama Evropske unije, a nagradama uglavnom trguju u zemljama u razvoju, među kojima je i Srbija.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.