A u Davosu: Prvi susret srpskog i hrvatskog premijera

Izvor: Vesti-online.com, 20.Jan.2017, 17:53   (ažurirano 02.Apr.2020.)

A u Davosu: Prvi susret srpskog i hrvatskog premijera

Premijeri Srbije i Hrvatske Aleksandar Vučić i Andrej Plenković učestvovali su u Davosu na panelu "Susedska politika EU", što je njihov prvi susret od kako je Plenković preuzeo dužnost predsednika Vlade u oktobru 2016. godine.

Osim Vučića i Plenkovića, na ovom panelu učestvovali su i šef austrijske diplomatije Sebastijan Kurc, evropski komesar za proširenje i susedsku politiku Johanes Han i predsednik >> Pročitaj celu vest na sajtu Vesti-online.com << Ukrajine Petro Porošenko.

Han je na svom "Tviter" nalogu objavio zajedničku fotografiju, navodeći da je EU privržena prijateljima i da je spremna da im pruži geopolitičku podršku i pomoć u sprovođenju reformi.

On je naveo da je stabilizacija zapadnog Balkana i njegovo približavanje EU zajednički cilj, preneli su beogradski mediji. Vučić je rekao da je članstvo u EU strateški cilj.

- Ne ostavljate nas same na našem ćošku - rekao je Vučić.

Hrvatski premijer Andrej Plenković poručio je da je otvoren za razgovre sa premijerom Srbije Aleksandrom Vučićem, te da misli da će doći do njihovog susreta, koji, kako kaže, mora biti dobro pripremljen.

- U Srbiji su uskoro izbori, ja bih voleo da to bude tokom ove godine, da stavimo na sto niz otvorenih pitanja koja postoje, pokušamo da tražimo rešenje za ta pitanja, ona koja će pridoneti stabilizaciji odnosa, smanjivanju tenzija - rekao je Plenković za N1 tv.

To je politika, za koju Plenković misli da je dobra i za Hrvatsku i za odnose sa svim susednim državama.

- Upravo na tragu konsultacija i sa visokom predstavnicom Federikom Mogerini i sa generalnim sekretarom NATO Jensom Stoltenbergom, komesarom Johanesom Hanom, nizom drugih sagovornika, svi žele stabilizaciju stanja na jugoistoku Europe i održavanju puta prema Evropskoj uniji, jer smatramo da je to ono sidro koje će učvrstiti proces reformi i smanjiti rizike destabilizacije - naeo je hrvatski premijer.

Premijer Vučić poručio je ranije da Plenković od njega lično ima otvoren poziv da dođe u Beograd, te da je dijalog veoma važan i da, sve dok se razgovara, nema bojazni od incidenata.

Nastavak na Vesti-online.com...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vesti-online.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vesti-online.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.