9. maj - Dan Evrope i Dan pobede obeleženi i u Nišu

Izvor: JužneVesti.com, 09.Maj.2017, 16:24   (ažurirano 02.Apr.2020.)

9. maj - Dan Evrope i Dan pobede obeleženi i u Nišu

Simboličnim puštanjem 60 balona u bojama Evropske unije u centru Niša, kao i deljenjem origami ptica koje su napravili volonteri, obeležen je 9. maj, dan kada je nastala ideja o onome što danas poznajemo kao Evropska unija, ali i kada se Nemačka predala u Drugom svetskom ratu.

Naime, 9. maja 1945. godine je, nakon 6 godina borbe, Nemačka potpisala kapitulaciju, zbog čega se u Evropi ovo slavi kao Dan pobede, >> Pročitaj celu vest na sajtu JužneVesti.com << iako je zvaničan kraj rata bio nekoliko meseci kasnije, kada se predao i Japan, nakon pada atomskih bombi. Pomoćnik gradonačelnika Niša Dragoslav Pavlović rekao je da se današnji dan nikada ne sme zaboraviti.

Današnji dan je dan kada se, pre 72 godine Evropa oslobodila najveće pošasti, koja je mogla da sustigne narod, a to je veliki rat, koji je odneo puno žrtava. Zato se današnji dan slavi kao jedan od najsvetijih trenutaka i dan kada se, možemo da kažemo, čovečanstvo oslobodilo - kaže Pavlović.

Foto: Anđela StojanovićIstog dana, 12 godina kasnije, potpisani su i Rimski ugovori, kojima su nastale Evropska ekonomska zajednica i Evropska zajednica za atomsku energiju, od kojih je kasnije nastala i Evropska unija, kakvom je danas znamo.

Ovaj dan je u Nišu proslavljen u EU info kutku, gde je menadžerka Bojana Petrović objasnila da oni žele da Evropsku uniju približe Nišlijama i građanima regiona.

Da bliže objasni o programima koje nudi, o finansijama, o sredstvima, o programima za mlade. Tako da se mi svakoga dana trudimo da kroz veliki broj svoj aktivnosti, da to pokrijemo - naglasila je Petrović.

Inače, ceo maj mesec će u Srbiji biti proslavljen kao mesec Evrope, a u Nišu će biti obeležen Festivalom evropskog filma. U Oficirskom domu će biti održana i izložba fotografija, koju je pripremio Istorijski arhiv EU zajedno sa Istraživačkim centrom Alčide de Gasperi pri Evropskom univerzitetskom institutu, a tiče se najvažnijih trenutaka od njenog osnivanja pa do danas.

Nastavak na JužneVesti.com...






Povezane vesti

U EU info kutku obeležen Dan Evrope

Izvor: JUGpress.com, 09.Maj.2017

NIŠ..Simboličnim puštanjem 60 žutih i plavih balona, deljenjem kolačića sa oznakama Evropske Unije i origami ptica koje su napravili volonteri u Nišu je u EU info kutku, obeležen 9. maj, Dan Evrope. Na ovaj 1945. godine je, nakon šest godina borbe, Nemačka potpisala kapitulaciju, zbog čega...

Nastavak na JUGpress.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta JužneVesti.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta JužneVesti.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.