2 stuba ekonomske politike u 2011.

Izvor: B92, 17.Dec.2010, 15:55   (ažurirano 02.Apr.2020.)

2 stuba ekonomske politike u 2011.

Beograd -- Premijer Mirko Cvetković izjavio da će ekonomska politika u 2011. biti bazirana na evropskim integracijama i dugoročnom modelu razvoja od 2011. do 2020.

Cilj je da do kraja 2011. dobijemo formalni status kandidata i da otpočnemo pregovore za punopravno članstvo u EU, rekao je Cvetković na Skupštini Privredne komore.

Prema njegovim rečima, to je ambiciozan ali ostvariv plan, jer se >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << u narednom periodu očekuje niz reformi, kako privrednog tako i političkog sistema.

"Evropske integracije su jedan od ključnih preduslova vođenja ekonomske politike", rekao je Cvetković.

Premijer je rekao da se intenzivno radi na odgovorima u Upitniku Evropske komisije, kao i da očekuje da će taj posao biti urađen u kratkom roku.

On je kazao da je u protekle dve-tri godine, u vreme mandata aktuelne vlade, napravljen izuzetan korak napred u procesu evropskih integracija.

Drugi stub ekonomske politike je model postkriznog ekonomskog rasta od 2011. do 2020. godine, koji se neće zasnivati kao dosadašnji na povećanju tražnje i potrošnje već na razvijanju proizvodnje razmenljivih dobara, smanjenju platnog deficita, kao i na inostranoj a ne samoj domaćoj tražnji.

On je naveo da vlada treba da radi na uređenju zemlje i na izgradnji infrastrukture koja je zaostala i koja nas stavlja u nepovoljan položaj.

Ekonomska politika za 2011. godinu mora biti prvi korak ka implementaciji novog modela rasta, rekao je Cvetković.

Cvetković je rekao da je inflacija povezana sa rastom domaće tražnje krajem godine, što je dovelo do porasta cena. Inflacija je nešto o čemu moramo voditi računa u narednom periodu, rekao je Cvetković. On je naveo da se u 2011. godini očekuju korekcije cene gasa i električne energije, ali videće se u kom procentu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.