Žuta kuća dostupna Euleksu

Izvor: RTS, 10.Maj.2012, 18:56   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Žuta kuća" dostupna Euleksu

Euleks od danas ima "odrešene ruke" da istražuje trgovinu ljudskim organima na teritoriji Albanije, gde se nalazi ozloglašena "žuta kuća". To je omogućeno izglasavanjem zakona, koji je albanski parlament jednoglasno usvojio.

Parlament Albanije usvojio je zakon koji omogućava istražiteljima Euleksa da od danas istražuju trgovinu ljudskim organima na teritoriji Albanije, gde se nalazi ozloglašena "žuta kuća". >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << Albanska novinska agencija ATA prenela je da je zakon izglasan jednoglasno, sa 127 glasova "za".

Premijer Albanije Salji Beriša saopštio je prošle nedelje da je njegova vlada izradila nacrt zakona o "jurisdikcionim odnosima sa Euleksom u sudskom slučaju" rekavši da je Albanija više od bilo koga zainteresovana da se sprovede potpuna istraga o navodima izvestioca Saveta Evrope Dika Martija o trgovini ljudskim organima.

Marti je u izveštaju iz decembra 2010. naveo da postoji veza između bivših pripadnika OVK, uključujući i kosovskog premijera Hašima Tačija, sa organizovanim kriminalom. On ih je optužio da su uzimali i potom prodavali organe srpskih zarobljenika i drugih u Albaniji.

Kosovske i albanske vlasti negirale su optužbe i složile se da učestvuju u međunarodnoj istrazi, a Evropska unija zadužila je ekipu na čelu sa američkim tužiocem Džonom Klintom Vilijamsonom da sprovede istragu.

Vilijamson je danas prvi reagovao na glasanje u albanskom parlamentu, pozdravljajući usvajanje zakona. U saopštenju iz Vilijamsonove kancelarije konstatuje se da je ovo korak napred u cilju stvaranja uslova za potpunu, fer i nezavisnu istragu o navodima iz izveštaja Dika Martija o zločinima nad nealbancima iz 1999-2000.

Po navodima iz knjige Lov - ja i ratni zločini Karle del Ponte, u leto 1999. kosovski Albanci kamionima su prevezli preko granice na sever Albanije više od 300 otetih osoba. Te osobe su najpre bile zatvorene u kampove u mestima Kukeš i Tropoja.

Izveštaj Dika Martija

Na osnovu tih navoda, 2009. pravosudni organi Srbije pokrenuli su istragu o trgovini organima na Kosovu i severu Albanije. Srpsko tužilaštvo je na osnovu fotografija identifikovalo deset mogućih egzekutora i jednu od žrtava, Predraga Dragovića. Međutim, albansko Ministarstvo pravde odbilo je zahtev srpskog tužilaštva za sprovođenje istrage.

Januara prošle godine, Parlamentarna skupština Saveta Evrope usvojila je izveštaj Dika Martija, koji je u međuvremenu ukazao i na problem zaštite svedoka u tom slučaju i istakao da ga je posebno šokiralo to da je većina činjenica iz izveštaja bila poznata mnogim institucijama i organizacijama koje su ćutale o tome. "Sve indicije ukazuju da je bilo trgovine organima na Kosovu i da je postojala 'žuta kuća' na na severu Albanije", naglasio je on.

U januaru 2011, Marti je boravio na Kosovu u okviru istrage o eventualnim zločinima OVK i sastao se sa visokim zvaničnicima misije Euleksa. Tad je tražio da ga obezbeđuje 20 pripadnika policije, koji nisu sa Kosova i odbio je sastanak sa prištinskim vlastima i predstavnicima kosovskog ministarstva pravde.

Srbija je tražila da mandat za istragu nezavisnom telu odredi Savet bezbednosti UN, jer se neke zemlje odupiru inicijativi Beograda da počne istraga.

Juna 2011, Euleks je formirao radnu grupu za istragu o Martijevim navodima, koja je sastavljena od sedam tužilaca i istražitelja. Oni rade na preliminarnoj istrazi koju je Euleks započeo 27. januara prošle godine.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.