Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 05.Maj.2008, 14:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Zeri: UNMIK na sporednom koloseku

PRIŠTINA - Misija UN (UNMIK) ostaće na Kosovu i posle 15. juna kada stupa na snagu novi Ustav Kosova, ali će od tada "glavnu reč" u upravi imati kosovske institucije, Međunarodna civilna kancelarija (MCK) i Misija EU (EULEX), piše danas prištinski "Zeri".

Pozivajući se na izvore bliske sastanku "velike petorke" (SAD, Velika Britanija, Nemačka, Francuska, Italija) o Kosovu prošle nedelje >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << u Londonu, dnevnik piše da je odlučeno da posle 15. juna ne može biti okončanja mandata UNMIK-a.

Zapadne diplomate su se saglasile da UNMIK treba da ostane na Kosovu još neko vreme i da u tom smislu treba organizovati "suživot" između te misije i MCK-a, Euleksa i vlade Kosova. "Međutim, prema zapadnim diplomata, to nikako ne znači da će UNMIK ostati vrhovna međunarodna vlast, kao što je sada na osnovu Rezolucije 1244 SB UN. UNMIK svakako mora da počne proces smanjenja prisustva na Kosovu", navodi "Zeri".

Dnevnik dodaje da će posle 15. juna "glavnu ulogu preuzeti" MCK. "Tako da će posle tog datuma EU (uz SAD) i Kfor biti najodgovorniji za stanje na Kosovu. Istovremeno će vlada Kosova ostvarivati funkcije koje proizlaze iz novog Ustava Kosova", navodi se u tekstu.

Dnevnik još piše da su se šefovi diplomatija zapadne petorke uspotivili idejama "regionalizacije" UNMIK-a, što traže Beograd i Moskva, prema kojima bi UNMIK delovao u delovima Kosova nastanjenim Srbima, dok bi MCK i Euleks delovali na ostatku teritorije.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.