Zarif sa predsednicima opština

Izvor: RTS, 21.Nov.2011, 19:07   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Zarif sa predsednicima opština

Šef Unmika Farid Zarif zatražio od predsednika opština sa severa Pokrajine da omoguće prolaz Kforu i Euleksu, da očuvaju mir i stvore atmosferu koja će biti pogodna za dijalog.

Šef Unmika Farid Zarif očekuje da će u nastavku dijaloga Beograda i Prištine, u Briselu, biti postignuti pozitivni rezultati i pozvao građane na severu Kosova da izbegavaju konfrontacije i pokažu maksimalnu uzdržanost.

Zarif je, posle sastanka sa predsednicima Srba sa severa Kosova, >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << rekao da je su razgovori bili konstruktivni i da im je preneo da sačuvaju mir kao i do sada.

Šef Unmika je apelovao da se omogući sloboda kretanja kako za Kfor tako i za Euleks i istakao da je potrebno da se stvori atmosfera pogodna za dijalog i da se mora pregovarati o svim rešenjima.

Načelnik kosovskomitrovičkog okruga Radenko Nedeljković je naveo da je zajednička ocena šefa UNMIK-a i predstavnika Srba sa severa Kosova da je stanje na terenu složeno i da treba puno zajedničkog rada da se ostvari stabilnost.

"Preneli smo šefu UNMIK da građani na severu ne žele nezavisno Kosovo. Građani smatraju da samo sa institucijama Srbije mogu opstati na prostoru u sastavu Srbije, rekao je Nedeljković.

Predstavnici Srba sa severa su zatražili su da se Unmik uključi u rasvetljavanje ubistva Save Mojsića, koji je ubijen 9. novembra u naselju Brđani u severnom delu Kosovske Mitrovice, kao i da se Euleks maksimalno uključi u istragu kako bi se došlo do istine i izbegli dalji ekscesi.

Šefu UNMIK-a je prenet stav da Kfor ima slobodu kretanja, dok je za Euleks uslov da ne prevozi kosovske carinike, jer je za Srbe na severu Kosova neprihvatljivo da administrativni prelazi postanu granični, reako je je Nedeljković.

Kada je reč o dijalogu Beograda i Prištine, Nedeljković očekuje da će u tim razgovorima biti reči o administrativnim prelazima. On je ponovio da je neprihvatljivo da na prelazima Jarinje i Brnjak bude bilo kakav vid carine, i da je neophodno da se poštuju Rezolucija 1244 SB UN, kao i plan od šest tačaka generalnog sekretara UN Ban Ki Muna.

Upitan o mogućnosti proglašenja nezavisnosti severa Kosova, Nedeljković je rekao da "u ovom trenutku ne treba razmišljati o tome, ali da, ako Priština i međunarodna zajednica pokušaju silom da nametnu granicu, građani na severu pokrajine moraju tražiti neko razgraničenje, ne od Kosova nego od Albanije.

Sastanku su prisustvovali i predsednik opštine Leposavić Branko Ninić, Zubinog potoka Slaviša Ristić, Zvečana Dragiša Milović i Kosovske Mitrovice Krstimir Pantić.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.