Izvor: Glas javnosti, 22.Jul.2008, 08:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Zanijer pritiska da Beograd aminuje Euleks

BEOGRAD - Ministar spoljnih poslova Vuk Jeremić uputio je zvanični poziv šefu Unmika Lambertu Zanijeru na razgovore o rekonfiguraciji međunarodnog civilnog prisustva u Pokrajini i očekujemo da će njihov prvi susret biti u sredu, u Beogradu - potvrđeno je juče Glasu u kabinetu šefa diplomatije.

Milivoje Mihajlović, šef vladine Kancelarije za saradnju sa medijima, kaže da se još ne zna tačan spisak tema, pošto je to prvi susret Zanijera sa predstavnicima Beograda i „tek >> Pročitaj celu vest na sajtu Glas javnosti << bi trebalo da pokaže šta koju stranu interesuje“.

- Očekujemo da budu pokrenuta pitanja u vezi sa gorućim problemima Srba na Kosmetu, kao i budućim radom međunarodne mirovne misije u Pokrajini - reka je Mihajlović za Glas.

Portparol Unmika Rasel Giki najavio je da će razgovor biti fokusiran na pitanja koje je pokrenuo generalni sekretar UN Ban Đi-mun u pismima predsednicima Srbije i Kosova Borisu Tadiću i Fatmiru Sejdijuu.

- Zanijer je zainteresovan da započne dijalog o praktičnim pitanjima, kao što su carina i policija. Ne očekujem da će brifingovati predstavnike Vlade Srbije o planovima za rekonfiguraciju Unmika jer je to unutrašnja stvar UN - rekao je Giki.

Zapadni izvori agencije Beta, ipak, tvrde da će Zanijer pokušati da isposluje dogovor kojim bi Euleks pod okriljem UN preuzeo pravosudno-policijski nadzor na Kosovu.

Jeremić je unapred istakao da „ceni spremnost EU“ da uzme važnu ulogu na Kosmetu, ali da „to neće moći bez saglasnosti Srbije i potvrde SB“.

- Mandat EU ne sme biti da ona sprovodi Ahtisarijev plan. To sam eksplicitno preneo i ministru inostranih poslova Francuske Bernaru Kušneru koji predstavlja EU i generalnom sekretaru UN Ban Đi-munu. Crvene linije Beograda ostaju apsolutno nepromenjene u odnosu na prethodnu vlast - istakao je Jeremić.

Nastavak na Glas javnosti...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Glas javnosti. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Glas javnosti. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.