Kermabon: Otkrivanje sudbine nestalih prioritet Euleksa

Izvor: Blic, 27.Apr.2010, 17:55   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kermabon: Otkrivanje sudbine nestalih prioritet Euleksa

Šef misije Euleksa Iv de Kermabon istakao je danas povodom obeleživanja Dana nestalih, da značaj rasvetljavanja sudbine nestalih na Kosovu ostaje jedan od najbitnijih zadataka kome Euleks daje visoki prioritet.

"Kršenje ljudskih prava u prošlosti danas predstavlja jedan od najvećih izazova za Kosovo", rekao je De Kermabon, navodi se u saopštenju Euleksa.

Šef misije Euleksa je rekao da su pokrenute inicijative, >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << putem sprovođenja istraga o zlostavljanju počinjenom u prošlosti, da bi se suprotstavilo nekažnjavanju i da bi se promovisala vladavina prava.

"One čine važan element napredovanja ka pravosudnom sistemu koji unapređuje međunarodne standarde za ljudska prava, vraća poverenje.. i ojačava strukturu civilnog društva", rekao je De Kermabon.

De Kermabon je naglasio da su Euleks, Jedinica za istragu ratnih zločina (WCIU) koja deluje u okviru Euleksa i Kancelarija za nestala lica i forenziku (OMPF) uskladile pristup u suočavanju sa novijom istorijom Kosova, kroz potragu za nestalim i sudsku medicinu i kroz krivične istrage teških zlostavljanja koja su se desila u prošlosti.

"Na današnji dan, Euleks saoseća sa porodicama i njihovim nestalim članovima, i naglašava svoju posvećenost i spremnost da nastavi da pomaže kosovskim vlastima u pronalaženju odgovora, rezultata i istorijskog objašnjenja za ovo bolno pitanje nestalih", dodao je De Kermabon.

Od 9. decembra 2008. godine, kada su eksperti sudske medicine Euleksa i OMPF-a udružili napore za rešavanje pitanja nestalih, pronađeno je i identifikovano 79 nestalih lica, podseća se u saopštenju i dodaje da se detaljno ispitivanje neidentifikovanih ostataka nastavlja kao i saradnja sa porodicama nestalih.

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Kermabon: Nestali- prioritet Euleksa

Izvor: Večernje novosti, 27.Apr.2010

Rasvetljavanje sudbine nestalih na Kosovu ostaje jedan od najbitnijih zadataka misije Euleks, izjavio je danas šef Euleksa Iv de Kermabon, povodom 27. aprila, koji se obeležava kao Dan nestalih na Kosovu

Nastavak na Večernje novosti...

Projekat za povratak sudija i tužilaca u Mitrovicu

Izvor: S media, 28.Apr.2010, 14:20

Šef Euleksa Iv de Kermabon izjavio je da je u toku finalna faza izrade projekta za povratak sudija i tužilaca u Okružni sud u Kosovskoj Mitrovici i da Euleks vodi razgovore sa Beogradom oko pravnih pitanja. .."Mi smo već izradili neke predloge i u stalnom smo kontaktu sa kosovskim institucijama,...

Nastavak na S media...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.