Vrratiti sudije u Mitrovicu

Izvor: S media, 19.Jul.2009, 16:30   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vrratiti sudije u Mitrovicu

Predstavnici Euleksa saopštili da su u toku razgovori sa predstavnicima Beograda, ali i Prištine, o povratku srpskih sudija i tužilaca u sudove u severnom delu Mitrovice.

Portparol Euleka Kristina Herodes izjavila da je Euleks u razgovorima sa Beogradom i Prištinom "kako bi se krenulo napred" i srpske, ali i albanske sudije vratile u sudove u Mitrovici.

"Ne možemo da kažemo tačan datum kada i kako će se to dogoditi jer smo, u razgovorima. Radimo na tome >> Pročitaj celu vest na sajtu S media << i razgovaramo i sa Beogradom i sa Prištinom," rekla je portparol Herodes.

Okružni i Opštinski sud u severnom delu Kosovske Mitrovice su ponovo počeli da rade oktobra 2008, pošto su od jednostranog proglašenja nezavisnosti Kosmeta u fenruaru, više od sedam i po meseci bili zatvoreni.

U njima sada rade samo sudije i tužioci Euleks.

Državni sekretar u Ministarstvu pravde Vlade Srbije Slobodan Homen izjavio je protekle nedelje u Kosovskoj Mitrovici da ne postoje uslovi da se Srbi i drugi nealbanci uključe u rad Euleks pravosudja na Kosmetu.

Iz Euleksa nisu odgovorili koju će teritoriju pokrivati sudovi u Kosovskoj Mitrovici, po kojim propisima će funkcionisati, kao i gde će biti "drugi stepen", objasnio je državni sekretar Homen razloge zbog kojih nema uslova za uključivanje u Euleks pravosudje.

Homen je, takodje, istakao da će od suštinskog značaja biti da srpsko pravosudje funkcioniše na teritoriji Kosmeta.

Prema novoj teritorijalnoj organizaciji, sud u severnom delu Kosovske Mitrovice ima nadležnost za celu teritoriju Kosova koji bi trebalo da počne da deluje od 1. januara 2010.

Herodes je istakla da je najava otvaranja srpskog suda u Kosovskoj Mitrovici politička izjava.

"Sud je otvoren pošto u njemu rade sudije i tužioci Euleksa i nije na nama da komentarišemo šta su rekli zvaničnici iz Beograda," rekla je portparol.

Nastavak na S media...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta S media. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta S media. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.