Vreme je da se Ban Ki Mun izjasni

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 28.Maj.2008, 11:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vreme je da se Ban Ki Mun izjasni

BEČ - Već mesecima svi čekaju na jasne reči generalnog sekretara UN Ban Ki Muna o predaji nadležnosti UNMIK-a misiji EU na Kosovu (Euleks), ali on i dalje ćuti o ovom pitanju, zbog Rusije, ocenjuje danas bečki dnevnik "Prese".

Bečki list podseća na špekulacije da bi Euleks mogao postati deo UNMIK, a Piter Fejt novi šef administracije UN na >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << Kosovu, što, kako primećuje, ne bi obradovalo EU, koja želi potpuno razdvajanje, jer joj sve što liči na "lanac naredbi" UNMIK-a predstavlja loš start.

Što se tiče Ahtisarijevim dokumentom predviđene funkcije izaslanika EU, koju je zauzeo Fejt, "Prese" ukazuje da ta funkcija nema pravnu osnovu UN, kao što to nema ni Euleks.

"Kada će biti izvršen prenos nadležnosti sa UNMIK na Euleks i kosovsku vladu za sada je neizvesno, na šta ukazuje aktuelna retorika da će UNMIK biti 'restruktuiran', umesto kao što se do skoro pričalo 'zamenjen'. UNMIK je i dalje potreban, jer Beograd i kosovski Srbi žele samo sa tom misijom da komuniciraju, a ne i sa Euleks i Fejtom", zaključuje "Prese".

Promene na čelu Unmika?

Bivši politički savetnik italijanskog premijera Romana Prodija i nekadašnji šef Misije OEBS u Beogradu (2001-2002), Stefano Sanino, glavni je kandidat za šefa reorganizovane Misije UNMIK na Kosovu, piše danas prištinski list Zeri.

List napominje da je drugi kandidat, takođe Italijan, Frančesko Bastalji, "izgubio bitku" sa Saninom, čije je ime pomenuto bar dva puta u diskusijama o novom šefu UNMIK.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.