Veliki ujak pred tužiocem

Izvor: RTS, 04.Avg.2010, 13:58   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Veliki ujak" pred tužiocem

Bivši komandant OVK Azem Sulja odbacio krivicu za seriju politički motivisanih ubistava, koje je tajna služba OVK, ŠIK počinila posle sukoba 1999. godine. Sulja se pred pred specijalnim tužiocem pojavio nedelju dana pošto mu je Euleks pretresao kuću u Drenici.

Manje od nedelju dana pošto su specijalci Euleksa pretresli njegovu kuću u selu Kišna Reka kod Komorana u Drenici, Azem Sulja se pojavio pred specijalnim >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << tužiocem Euleksa u pratnji advokata Toma Gašija.

"Potpuno sam nevin", rekao je Sulja novinarima ispred zgrade tužilaštva u Prištini, gde se pojavio odmah po povratku sa odmora u Albaniji.

Sulja se u tužilaštvu zadržao oko dva časa.

Prošle srede, maskirani istražitelji Euleksa pretresli su Suljinu kuću u sklopu istrage o slučaju Nazima Blace, nekadašnjeg agenta obaveštajne službe Oslobodilačke vojske Kosova (ŠIK), koji je svedočio u seriji ubistava aktivista Demokratskog saveza Kosova, na čijem čelu se nalazio Ibrahim Rugova.

Međunarodna policija je zaplenila izvesnu količinu dokumentacije i nekoliko metaka za revolver.Ispred kuće je bio parkiran i Suljin blindirani "hamer".

"Svaki napad i bacanje ljage na komandante OVK je udarac za ideale čitavog naroda, za OVK, likove legendarnih komandanata i ljude koji su se žrtvovali za našu naciju", rekao je Sulja u februaru, kada se njegovo ime našlo na spisku osumnjičenih za ubistva Rugovinih simpatizera.

Azem Sulja

Sulja je bio prvi načelnik generalštaba OVK, a po dolasku KFOR-a i UNMIK-a na Kosovo, juna 1999. godine, bio je ministar odbrane u privremenoj vladi Hašima Tačija, koju je međunarodna adminsitracija rasformirala posle nepunih mesec dana.

Iako je ŠIK, pre dve godine, zvanično raspušten, posle dogovora bivših gerilaca i međunarodne zajednice, ta organizacija je još uvek aktivna i pod direktnom je kontrolom vladajuće Tačijeve Demokratske partije Kosova.

Posle Blace, koji je svedočio o dvadesetak akcija u kojima je ubijeno nekoliko osoba, uhapšen je Driton Hajdari, osumnjičen za učešće u dva pokušaja ubistva, uključujući i planiranje likvidacije Adema Salihaja, nekadašnjeg zvaničnika Demokratskog saveza Kosova i jednog od ključnih ljudi u pokretanju čitave istrage o misterioznim ubistvima, koja se stavljaju na teret tajnim agentima Tačijevog krila OVK.

Početkom marta, uhapšen je i Špresim Uka, bliski saradnik jednog od čelnika ŠIK-a, "Velikog ujaka" Azema Sulje, koga je Blaca direktno optužio da je mozak obračuna Tačijevog krila OVK sa političkim protivnicima, pre svih onim iz redova Demokratskog saveza Kosova pokojnog Ibrahima Rugove.

ŠIK i ubistva

ŠIK je formiran početkom sukoba na Kosovu, uz pomoć istoimene albanske obaveštajne službe, uglavnom da bi učvrstio lidersku poziciju Hašima Tačija i neutralisao sve ostale pretendente na Tačijevo mesto, kojih je, tokom sukoba i neposredno posle njih, bilo sijaset.

Osim desetak albanskih agenata, angažovanih još 1998. godine, na čelu kosovskog ŠIK-a bili su Azem Sulja i Džavit Haliti i Kadri Veseli, koji su, osim eliminacije potencijalnih rivala, nabavljali oružje za potrebe OVK.

Prvo značajno i nikada rasvetljeno ubistvo osoba bliskih DSK-u Ibrahima Rugove jeste smrt Ahmeta Krasnićija, nekadašnjeg pukovnika JNA, koji je ubijen u leto 1998. godine, u Tirani. Krasnići je bio ključni čovek u formiranju "Oružanih snaga Republike Kosova", FARK, formacije za čije je akcije kosovska vlada u egzilu Bujara Bukošija izdvojila 4,5 miliona dolara i koja je, suštinski, predstavljala ozbiljniog rivala OVK.

Prema zapadnim izveštajima, Krasnići je ubijen u zajedničkoj akcija albanskih i obaveštajaca OVK.

Posle Krasnićija, ubijena su još dva lokalna komandanta OVK koji su se, navodno, suprotstavili Tačijevom autoritetu, pisao je kasnije Njujork tajms, dodajući da su Agim Ramadani i Salji Čeku bili ubijeni u "insceniranim zasedama srpske policije".

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Sulja negirao navode Nazima Blace

Izvor: B92, 04.Avg.2010

Priština -- Jedan od komandanata bivše OVK Azem Sulja izjavio je da je nevin, odbacivši tvrdnje Nazima Blace da je naređivao egzekuciju političkih protivnika DPK... Sulja je danas, po pozivu Euleksa, saslušan u Specijalnom tužilaštvu Kosova u okviru koju je Euleks pokrenuo krajem prošle godine...

Nastavak na B92...

Bivši funkcioner OVK ispitan u Specijalnom tužilaštvu

Izvor: Radio Slobodna Evropa, 04.Avg.2010

Jedan od komandanata i osnivača Oslobodilačke vojske Kosova (OVK) Azem Sulja saslušan je danas u Specijalnom tužilaštvu Euleksa u vezi sa serijom politički motivisanih ubistava koja su se na Kosovu dogodila nakon rata 1999. godine. Njegov advokat Tom Gaši rekao je novinarima da se radilo o proceduralnom...

Nastavak na Radio Slobodna Evropa...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.