Vekarić: UN da pokažu više volje

Izvor: B92, 26.Feb.2011, 03:10   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vekarić: UN da pokažu više volje

Pariz -- Zamenik srpskog tužioca za ratne zločine Bruno Vekarić smatra da bi UN trebalo da pokažu "više dobre volje" u istraživanju trgovine ljudskim organima na Kosovu.

On je rekao da ne bi bilo "razumno" da trgovini ljudskim organima otetih na Kosovu bude prepuštena isključivo Euleksu, albanskom i srpskom pravosuđu.

Vekarić je u intervjuu za francuski kanal Frans 24 izjavio da su UN izgleda delom >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << prikrile istinu do koje su došle u istrazi o umešanosti OVK u trgovinu organima otetih na Kosovu na kraju sukoba 1999.

"Šest meseci tokom 2008. godine misija UN na Kosovu skrivala je od srpskih istražitelja postojanje dokumenata, koje smo dobili neformalnim putem od jednog novinara. Onda smo zatražili da ih dobijemo zvanično, ali su nas UN uveravale da ništa ne znaju o navodnoj trgovini organima. Zatim smo im poslali drugo pismo, praćeno kopijom dokumenata koje smo dobili. Kancelarija UN u Prištini nije odgovorila i na kraju smo dobili zvanična dokumenta direktno iz sedišta UN u Njujorku", rekao je Vekarić.

On je kazao da je istraga srpskog tužilaštva o trgovini organima, koja je počela 2008, "puno napredovala", toliko da bismo "mogli lako da sarađujemo u međunarodnoj istrazi".

"Iako još ne možemo da kažemo ko su krivci, možemo da pokažemo da su ti zločini počinjeni na albanskom tlu", rekao je Vekarić.

Govoreći o preprekama u istrazi, Vekarić je kazao da se srpsko tužilaštvo suočilo s opstrukcijom albanskih vlasti, kao i da je bilo elemenata koji dokazuju da "albanske kolege nisu govorile istinu o prirodi indicija pronađenih u 'žutoj kući' u Albaniji".

"Da li su neke osobe pokušale da koče istragu? Da li su UN zaista prosledile Euleksu sva dokumenta kojima raspolažu? Da li su stvoreni uslovi za pravičnu istragu u Albaniji i na Kosovu?", zapitao je Vekarić.

On je kazao da ne sumnja u dobru volju Euleksa, ali i postavio pitanje "zbog čega tek sada" istražuje o logorima na severu Albanije kada se dugo zna za postojanje tih logora i da se tamo vršila selekciju žrtava.

Zamenik srpskog tužioca za ratne zločine rekao je i da Srbija podržava ideju da novom sudu, čije sedište ne bi bilo u regionu, ali koji može da sarađuje s Euleksom, bude poverena istraga o trgovini organima.

"Ne bi bilo razumno prepustiti istragu isključivo Euleksu, albanskom i srpskom pravosuđu. Ali, zato bi bilo neophodno da UN pokažu više dobre volje, što za sada nije slučaj", kazao je Vekarić.

On je ocenio da "oko tih zločina postoji stvarni politički sukob", izrazivši strahovanje da bi pritisci iz vlade Kosova mogli da kompromituju rad Euleksa na tom slučaju.

Neki zvaničnici u regionu, ali i u svetu, strahuju da bi otkrivanje istine o tim zločinima moglo da uspori proces priznavanja nezavisnosti Kosova, smatra Vekarić.
Pogledaj vesti o: Eulex

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.