Izvor: B92, Beta, Tanjug, 26.Nov.2008, 01:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Usvojen izveštaj Ban Ki Muna

Beograd, Njujork -- Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija usvojio je izveštaj generalnog sekretara Ban Ki Muna o rekonfiguraciji međunarodnog civilnog prisustva na Kosovu.

Izveštajem se predviđa da će se razmeštanje misije Euleks obaviti u okviru rezulicije 1244, da će misija delovati pod autoritetom Ujedinjenih nacija i biti statusno neutralna. Ambasadori zemalja članica Saveta bezbednosti podržali su u diskusijama >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << plan generalnog sekretara UN za preoblikovanje UNMIK-a i raspoređivanje Euleksa na Kosovu.

Zamenik ruskog ambasadora pri UN Igor Ščerbak je, međutim, upozorio na mogućnost da Priština sabotira plan generalnog sekretara u šest tačaka.

On je rekao da zvanična Moskva "ima informacije" o tome i ukazao da međunarodna zajednica ima obavezu da izvrši pritisak na Prištinu da primeni odredbe plana Ban Ki Muna.

Rusija je pozdravila dogovor koji su postigli Beograd i UN o planu u šest tačaka o preoblikovanju civilne misije na Kosovu i ponovila da se zalaže za striktno poštovanje rezolucije 1244.

"Slušao sam Skendera Hisenija šta je imao da kaže i kažem da je naša pozicija i dalje nepromenjena i konstantna", rekao je ruski predstavnik na sednici posvećenoj izveštaju generalnog sekretara UN o Kosovu.

"Rezolucija 1244 je i dalje na snazi u svim njenim odredbama i UNMIK mora da nastavi da obavlja svoje duznosti, posebno kad je u pitanju zaštita manjina", rekao je Ščerbak.

Predstavnica Velike Britanije je iznela primedbe na neke stavove šefa diplomatije Vuka Jeremića.

Ona je ponovila stav svoje zemlje da je "nezavisnost Kosova nepovratna i nedeljiva".

"Smatramo da je značajno što se prema izveštaju opasnost od podele smanjuje i to pozdravljamo", rekla je ona.

Predstavnica Velike Britanije je rekla da želi da odgovori na tvrdnje ministra spoljnih poslova Srbije, izražavajući neslaganje sa njegovom ocenom o stavu Saveta bezbednosti UN o Kosovu, kao i o stavu Generalne skupštine UN o Kosovu.

Prema njenim rečima, Savet bezbednosti se nije izjašnjavo o Kosovu tako da se stav najvišeg tela svetske organizacije može smatrati neutralnim.

Takođe, Generalna skupština nije podržala stav Srbije o Kosovu već se složila da se o statusu Kosova izjasni Međunarodni sud pravde "ne prejucidicrajući pri tome odluku suda", naglasila je ona.

"S pozitivne strane zemelje zapadnog Balkana pripadaju Evropskoj uniji i mi smo posvećeni da im pomognemo na putu integracije. Međutim oni koji žele da budu deo EU moraju da slede evropske rednosti a jedna od njih je izgradnja mirnog multietničkog društva, zaključila je ona.

Predstavnica SAD u UN Rozmari Di Karlo izjavila je da Vašington pozdravlja rekonfiguraciju civilne misije na Kosovu i raspoređivanje Euleksa na celoj teritoriji Kosova.

"Zahtevamo od vlada Srbije i Kosova da omoguće da se Euleks rasporedi bez odlaganja na celoj teritoriji Kosova", rekla je predstavnica SAD u obraćanju članicama Saveta bezbednosti.

Ona je rekla da SAD podvlače neophodnost poštovanja teritorijalnog integriteta i suvereniteta Kosova, navodeći da je nezavisnost Kosova "nepovratan proces".

"Smatramo da su odnosi između etničkih zajednica glavni izazov za kosovske vlasti, ali smatramo da su šanse za izbijanje sukoba veoma male", rekla je američka predstavnica.

Ona je navela da SAD ohrabruju kosovske lidere da primene Ahtisarijev plan i izgrade multietničko društvo i obećala saradnju Vašingtona sa Prištinom u tom pogledu.

Žan Moris Riper (FoNet, arhiva)

Predstavnik Francuske u UN Žan Moris Riper pozdravio je "konstruktivan pristup Srbije rekonfiguraciji UNMIKa i raspoređivanju Euleksa" i istakao da Francuska podržava evropsku budućnost Srbije i regiona.

Francuski diplomata je rekao da će se Euleks raspoređivati u koordinaciji sa UNMIK-om i delovati u skladu sa rezolucijom 1244 Saveta bezbednosti UN.

On je kazao da Pariz podržava evropsku budućnost Srbije i regiona.

Predstavnik Italije u Savetu bezbednosti UN rekao je da će misija Euleksa asistirati kosovskoj vladi na stvaranju multietničke države.

"Zadovoljni smo što smo kroz dijalog sa Beogradom došli do uređenja oblasti koje će biti specijalizovane za manjine, i uvereni smo da će Beograd sarađivati sa Euleksom stvarajući klimu koja će uticati na efikasan rad", naveo je italijanski predstavnik.

Ambasador Hrvatske je rekao da očekuje da misija Euleksa pomogne i ojača nezavisnost Kosova, uz poštovanje ljudskih prava i jačanje demokratije.

On je naveo da je pun integritet Kosova bitan za stabilnost u regoinu i njegovu evropsku budućnost.

"Očekujemo i nudimo pomoć u sprovođenju Euleksa. Potpisali smo ugovor sa EU i samim tim pristali da učestvujemo u Euleksu i tako dali podršku, iskustvo i želju da pomognemo saradnju Srbije i Kosova sa NATO-om i EU. Izražavam veliku želju za dobrosusedskim odnosima ove dve zemlje", kazao je predstavnik Hrvatske.

Predstavnik Belgije raspoređivanje misije EU na Kosovu smatra "veoma značajnim".

"Proces rekonfiguracije međunarodnog prisustva treba da se nastavi i ubrza, uzimajući u obzir realnost na terenu", rekao je belgijski diplomata, dodajući da to treba da bude praćeno ubrzanim raspoređivanjem Euleksa u interesu svih građana Kosova.

Podršku izveštaju izrazili su i predstavnici Burkine Faso i Indonezije.

Predstavnik Indonezije je pozdravio napore Srbije da nađe rešenje statusa Kosova mirnim, diplomatskim i pravnim sredstvima.

"Bez rešenja statusa Kosova teško je zamisliti konačno smirivanje situacije na terenu pozdravljamo napore Srbije da ovo pitanje reše pravnim, diplomatskim i mirnim sredstvima. Želimo da se sve strane angažuju na nalaženju rešenja koje bi bilo prihvatljivo za sve", poručio je on.

On je takođe rekao da je zabrinut zbog međunaconalnih incidenata na terenu i istako da sve strane treba da doprinesu miru i stabilnosti.

Predstavnik Vijetnama je rekao da Euleks treba da bude statusno neutralan i da deluje u okviru Rezolucije 1244 i ukazao na neophodnost povratka raseljenih.

Prema njegovim rečima, rešenje za Kosovo treba tražiti u okvirima Saveta bezbednosti i uz saglasnost obe strane.

Podršku Banovom planu dao je i predstavnik Paname.

"To je u skladu sa našim mišljenjem da regionalne organizacije treba da preuzmu odgovornost za događaje u njihovom području", rekoa je on i naveo da njegova zemlja smatra da Srbija treba da bude deo rešenja za Kosovo.

"Budućnost Srbije i Kosova je u EU i zato ih pozivamo da se okrenu evropskoj budućnosti", zaključio je predstavnik Paname.

Jeremić: Potvrđena statusna neutralnost

Ministar spoljnih poslova Srbije Vuk Jeremić, na sednici Saveta bezbednosti, pozvao je vlasti u Prištini da se ne suprotstavljaju volji međunarodne zajednice.

"Eksplicitni jezik izveštaja potvrđuje statusnu neutralnost Euleksovog angažmana, što je garancija da nijedan deo njegovog mandata ne može biti zasnovan na Ahtisarijevom planu za kosovsku nezavisnost, koji je Republika Srbija odbila, i koji 'Savet bezbednosti nikad nije odobrio', kako se navodi u izveštaju koji je danas pred nama", rekao je Jeremić.

Šef diplomatije Srbije podsetio je da je ključni uslov da Srbija prihvati rekonfiguraciju bio "jasno preuzimanje obaveze od strane EU - potvrđeno od strane Saveta bezbednosti" - da će Euleks biti statusno neutralna misija i da će u potpunosti delovati pod okriljem UN u skladu sa Rezolucijom 1244.

Jeremić je rekao da je "razočaran stavom koji su vlasti u Prištini zauzele prema izveštaju generalnog sekretara" i naveo da je "ipak, vrlo značajno" da će "uprkos svemu doći" do primene šest tačaka i rasporedivanja Euleksa, uz poštovanje Rezolucije 1244 i u statusno neutralnim okvirima UN.

"Pozivam vlasti u Prištini da se ne suprotstavljaju volji međunarodne zajednice, niti obavezujućoj rešenosti Saveta bezbednosti", kazao je on.

Ministar je rekao da je Srbija "nepokolebljiva u rešenosti da mirnim putem brani svoj principijelni stav o Kosovu, koristeći sva politička, diplomatska i pravna sredstva koja su joj na raspolaganju" i da će nastaviti to da čini.

Jeremić je zahvalio svim zemljama-članicama UN koje podržavaju stav Srbije prema jednostrano proglašenoj nezavisnosti Kosova, pominjući pre svega Rusiju, "kao prvu među jednakima".

Insistiranje Srbije da se pitanje budućeg statusa Kosova rešava u skladu sa međunarodnim pravom, nije motivisano samo očuvanjem vitalnog nacionalnog interesa i odbranom Ustava, niti samo istinskom posvećenošću miru i stabilnosti u regionu, već i brigom zbog opasnih posledica koje bi kosovski presedan mogao da ima po opstanak sistema UN, rekao je on.

Jeremić je ukazao da je za Srbiju argument da je Kosovo jedinstven slučaj, "potpuno neodrživ" jer "svodi se na to da bi Kosovo valjalo tretirati kao izuzetak od međunarodnog prava".

O je podsetio da je 8. oktobra Generalna skupstina UN donela rezoluciju kojom se pitanje legalnosti jednostrano proglašene nezavisnosti Kosova upućuje Međunarodnom sudu pravde.

Jeremić je ocenio da je, "premeštajući ovo pitanje u pravnu arenu, međunarodna zajednica reafirmisala strateški izbor Srbije da na jednostrano proglašenu nezavisnost odgovori mirno, najviši mogući stepen uzdržanosti".

"To je prvi u nizu koraka koji za cilj imaju stvaranje atmosfere u kojoj će trajna stabilnost biti obezbeđena, međunarodno pravo osnaženo, a doktrina jednakosti suverenih zemalja potvrđena. Drugi korak tiče se ponovnog uspostavljanja legitimnosti međunarodnog delovanja u našoj južnoj pokrajini", rekao je on.

Jeremić je naveo da rekonfiguracija međunarodnog civilnog prisustva na Kosovu nije bila moguća bez saglasnosti Srbije i bez podrške Saveta bezbednosti UN.

Hiseni: Neprihvatljiv plan

Kosovski ministar spoljnih poslova Skender Hiseni odbacio je večeras, na sednici Saveta bezbednosti, plan generalnog sekretara UN kao neprihvatljiv i suprotan ustavu Kosova.

Hiseni je istovremeno rekao da Priština podržava raspoređivanje misije EU u pokrajini, ali ne kao statusno neutralne, kako to izveštajem predlaže Ban Ki Mun.

"Kosovo podržava brzo raspoređivanje Euleksa u skladu sa mandatom koji proističe iz Deklaracije o nezavisnosti, sa Ahtisarijevim planom, ustavom Kosova, akcionim planom, kao i pozivom kosovskih institucija da se Euleks rasporedi na Kosovu", rekao je Hiseni.

On je ponovio spremnost Prištine da sarađuje sa EU, SAD i NATO, ne pominjući UN.

Zanijer: Društvo i dalje podeljeno

Deset godina posle sukoba, Kosovo je i dalje podeljeno društvo u kojem kosovski Albanci i Srbi žive u paralelnim svetovima, rekao je šef misije UN na Kosovu Lamberto Zanijer na sednici Saveta bezbednosti UN u Njujorku.

Zanijer je, na sednici na kojoj se raspravlja o izveštaju generalnog sekretara UN Ban Ki Muna o preoblikovanju misije UNMIK na Kosovu, rekao da je UNMIK od svog dolaska nastojao da se prilagodi svim promenama i da ispuni svoj mandat u okviru Rezolucije 1244 Saveta bezbednosti UN.

On je naveo da je ukupni cilj rekonfiguracije prisustva UNMIK-a da se smanji ukupan broj osoblja misije za 70 odsto, ali da će ta misija i dalje ostati glavni garant vladavine prava na Kosovu.

Zanijer je pohvalio napredak koji su učinile vlasti u Beogradu, posebno kada je reč o ponovnom otvaranju suda u Kosovskoj Mitrovici.

On je pozvao na prihvatanje "postojećih aranžmana" i konstruktivnost dok se pitanje funkcionisanja tog suda u potpunosti ne reši.

Šef UNMIKa-a je naveo je da je ukupna atmosfera na Kosovu tokom leta bila mirna, ali da se sada ulazi u novu fazu prisustva UNMIK-a na Kosovu u svetlu raspoređivanja misije EU, Euleks, što je obrazloženo i u planu Ban Ki Muna.

Pozvao je na jačanje napora međunarodne zajednice na Kosovu, posebno Organizacije za evropsku bezbednost i saradnju.

Zanijer je rekao da je generalni sekretar UN uzeo u obzir alternativni plan u četiri tačke koji je predložila Priština, i da je u vezi s tim ovlastio šefa UNMIK-a da pruži uveravanja prištinskim vlastima da će nastaviti saradnju.

Podrška i od Evropske komisije

Generalni sekretar Ban Ki Mun u izveštaju, između ostalog, navodi da očekiuje da će predstavnici Euleksa nastaviti da se razmeštaju u predstojećem periodu i da će preuzeti odgovornosti u oblasti policije, pravosuđa i carine, pod autoritetom Ujedinjenih nacija, u skladu sa Rezolucijom Saveta bezbednosti 1244.

Portparol Ban Ki Muna Brendon Varma rekao je za B92 da je u izveštaju generalni sekretar pozdravio pozitivan ishod razgovora o šest tačaka o reorganizaciji UNMIK-a i odluku Beograda da prihvati taj dogovor.

Podršku izveštaju Ban Ki Muna dala je Evropska komisija. Komesar za proširenje Oli Ren izjavio je da je "vreme da sve strane budu konstruktivne" kad je reč o razmeštaju Euleksa na Kosovu.

"Sve strane su konstruktivne po ovom pitanju i ja, donekle, razumem zabrinutost Prištine, ali, istovremeno, ovo je u zajedničkom interesu Kosova, Srbije, zapadnog Balkana i Evropske unije, u ovom veoma važnom trenutku, kada treba obezbediti stabilnost i vladavinu prava", kazao je Ren.

Inače, ministar spoljnih poslova Srbije Vuk Jeremić prisustvuje današnjoj sednici Saveta bezbednosti, na kojoj će zatražiti da se podrži izveštaj Ban Ki Muna.

U saopštenju njegovog ministarstva navodi se da se u okviru tog izveštaja potvrđuju Rezolucija 1244, koja garantuje suverenitet i teritorijalni integritet Srbije, statusna neutralnost misije Euleks, kao i nesmetano delovanje i prisustvo UNMIK-a na celoj teritoriji Kosova.

S druge strane, vlasti u Prištini saopštile su da institucije Kosova odbacuju plan od šest tačaka i da se zalažu za to da Euleks deluje u skladu sa Ahtisarijevim planom.

Više informacija o očekivanjima na Kosovu i Metohiji od sednice Saveta bezbednosti UN možete pročitati u posebnoj vesti.

Bogdanović: Odluka kao dokaz uspeha Srbije

Ministar za Kosovo i Metohiju Goran Bogdanović izjavio je da očekuje da će Savet bezbednosti UN prihvatiti izveštaj generalnog sekretara Ban Ki Muna.

Bogdanović je, gostujući u emisiji "Poligraf” na TV B92 rekao da je veoma bitno da UN prihvate ono što je utvrđeno u pregovorima sa Srbijom - šest tačaka bitnih za Srbe na Kosovu i za povratak prognanih.

On je naveo da će Savet bezbednosti tom odlukom pokazati da poštuje teritorijalni integritet Srbije na Kosovu i da će to biti dokaz da su Srbija i njena diplomatija imali uspeha.

"Četiri tačke Prištine smo odbacili jer se ne vidi na koji način bi Srbi mogli da opstanu na Kosovu i da se poboljša njihov život. Priština je tu tražila da Srbi poštuju Ustav Kosova i nezavisnost što je neprihvatljivo", kazao je ministar.

On je ocenio je da se plan Martija Ahtisarija sada "stavlja pod tepih" i da su zato kosovski lideri predložili četiri tačke - da se poštuje Ahtisarijev plan, Ustav i nezavisnost Kosova, kazao je on.

"Oni se boje da će izgubiti ono što su unilateralno proglasili. Svesni su oni toga da nemaju nezavisnost i to nije samo stolica u UN, već nemaju ni institucije koje mogu biti garant toga što su proglasili", izjavio je Bogdanović.

Vejvoda: Neće biti protivljenja

Direktor Balkanskog fonda za demokratiju Ivan Vejvoda kaže da za sada izgleda očigledno da će izveštaj Ban Ki Muna biti prihvaćen, jer je došlo do saglasnosti između svih ključnih aktera - stalnih članica Saveta bezbednosti i aktera na terenu, Beograda i Prištine.

"Treba podsetiti da je priprema misije EU na Kosovu već od aprila 2006. Znači, ovo je veoma dug korak i, na izvestan način, krunisanje svih napora da se najzad svi pomere u pravcu koji žele, a to je stabilnost kako bi se ostvarili ciljevi za nas u Srbiji, a to je put ka Evropskoj uniji i kandidatura sledeće godine", kaže Vejvoda.

Ubacivanje stavova Prištine u vidu aneksa u izveštaj generalnog sekretara UN je retoričko uključenje zabrinutosti EU, koje je pomenuo Oli Ren. "Po svemu onome što je rečeno, jasno je da neće biti nikakvog protivljenja razmeštanju Euleksa od strane Prištine", dodaje on.

Vejvoda kaže da Ban Ki Munov plan ne predstavlja podelu Kosova, kako se to smatra u Prištini.

"To je u određenoj meri jedno preterivanje, s obzirom da o tome niko od zvaničnika, pre svega međunarodnih aktera, EU, SAD, UN, ne govori. Takođe, i Beograd i Priština su u svojim zvaničnim stavovima jasno suprotstavljeni tome", kaže on.

"S druge strane, imamo situaciju da postoji de fakto podeljenost već veoma dugo, da je na severu Kosova druga realnost od one južno od Ibra, i to je nešto što će u danima, godinama koje dolaze biti predmet rasprava, i teško je sada reći koji je ishod te situacije", zaključio je Vejvoda.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.