Uhapšen bivši komandant OVK

Izvor: B92, Beta, 06.Maj.2010, 16:41   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Uhapšen bivši komandant OVK

Priština -- Euleks policija uhapsila u Prištini Sabita Gecija, jedanog od komandanata bivše OVK-a, osumnjičenog za ratne zločine u Albaniji i na Kosovu.

Euleks Gecija navodno tereti za egzekuciju Srba i drugih nealbanaca u vojnom logoru Kuks u Albaniji. Tužilaštvo za ratne zločine Srbije Gecija tereti za dva slučaja - trgovinu organima, predmet tzv. "žuta kuća", kao i u predmetu za zločine počinjene u području Drenice.

Sabit Geci je bivši >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << komandant Oslobodilačke vojske Kosova na području Drenice i jedan od najuticajnijih pripadnika ŠIK-a, tajne službe Oslobodilačke vojske Kosova.

Prema poverljivim izvorima B92, Euleks Gecija tereti za ubistva i nestanak nealbanaca na severu Albanije, tokom ratnih sukoba na Kosovu tokom 1999. godine.

Specijalno tužilaštvo Srbije je, istražujući ratne zločine na Kosovu, Sabita Gecija dovelo u vezu sa izgradnjom logora u kom su boravili nealbanski civili i ratni zarobljenici u blizini Drenice.

"Kod nas je on osumnjičen u dva predmeta, jedan je trgovina organima, dakle slučaj 'žute kuće' a u drugom predmetu je osumnjičen kao jedan od izvršilaca ratnih zločina u jednom logoru kod Drenice. Ono što prema našim informacijama Euleks ima u ovom trenutku je da je on počinio određene zločien u mesti Kukeš na severu Albanije i da je tu učestvovao u egzikuciji nealbanskog stanovništva”, rekao je za B92 zamenik tužioca za ratne zločine Bruno Vekarić.

U serijalu B92 "Tajna žute kuće" su objavljeni ekskluzivni snimci vojnih logora na severu Albanije, u kojima su, prema tvrdnjama naših izvora, ubijani nealbanci zarobljeni na Kosovu.

Istragu u slučaju "žute kuće" vodi i specijalni izvestilac Saveta Evrope Dik Marti.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Sabit Geci uhapšen zbog zločina u "žutoj kući"

Izvor: Glas javnosti, 07.Maj.2010, 07:09

BEOGRAD - Zamenik tužioca za ratne zločine Bruno Vekarić izjavio je da je hapšenje Sabita Gecija, osumnjičenog za ratne zločine počinjene 1999. godine na Kosovu i Metohiji, plod izuzetno dobre saradnje koju srpsko tužilaštvo ima sa Euleks policijom i nadležnim institucijama na Kosovu...On...

Nastavak na Glas javnosti...

Geci ubijao i organizovao transport Srba u „žutu kuću"

Izvor: Press, 07.Maj.2010

Bivši pripadnik OVK-a Sabit Geci, koji je uhapšen prekjuče na Kosovu, bio je jedan od glavnih organizatora trgovine organima otetih kosovskih Srba, saznaje Press. Geci je, naime, komandovao transportom otetih Srba sa Kosova u logor Kukeš u severnoj Albaniji, odakle su jadni ljudi vođeni u „žutu...

Nastavak na Press...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.