Uhapšen Bukošijev savetnik

Izvor: RTS, 13.Jul.2010, 16:53   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Uhapšen Bukošijev savetnik

Uhapšen savetnik kosovskog ministra zdravstva Bujara Bukošija. Iljiru Toljaju se na teret stavnja zloupotreba službenog položaja i sticanje nezakonite imovinske koristi.

Euleks policija je uhapsila političkog savetnika u kosovskom ministarstvu zdravlja Iljira Toljaja, osumnjičenog za zloupotrebu službenog položaja i sticanje nezakonite imovinske koristi.

Hapšenje su obavili Euleks policija i specijalna jedinica kosovske policije za borbu protiv >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << korupcije.

Obavljeni su pretresi na tri lokacije u Prištini, uključujući i kancelariju Univerzitetske klinike. Pretrese je odobrio Euleksov pretpretresni sudija, a istragu sprovodi Euleksova policija pod nadzorom kancelarije Specijalnog tužioca Kosova.

Hapšenje savetnika u Ministarstvu zdravlja potvrdila je u saopštenju portparol Euleksa Karin Limdal. Toljaj je, prema navodima iz Euleksa, uhpašen u okviru krivične istrage utaje poreza.

Toljaj je u vreme ministra Aljuša Gašija bio stalni sekretar Ministarstva zdravlja, a promenom ministra postavljen je za savetnika.

Ministar zdravstva je Bujar Bukoši, funkcioner Demokratskog saveza Kosova, nekadašnji predsednik kosovske vlade u egzilu i čovek pod čijom se "šapom" nalazi nekoliko stotina miliona evra vredan fond, koji su tokom 90-tih skupljali albanski emigranti.

Glavni tužilac Euleksa Johan van Vresvijk je, pre nekoliko nedelja, najavio hapšenja osumnjičenih za korupciju i organizovani kriminal na Kosovu. Vresvijk je rekao da je korupcija problem prisutan na celom Kosovu i to ne samo u vladi, već i u opštinama i preduzećima.

"Euleks ima svoju listu predmeta i istraga koje vodi o organizovanom kriminalu i korupciji i na osnovu nje će početi da deluje u julu mesecu i prestaće septembra sledeće godine. Spisak je velik, ne moramo uvek da hapsimo i pritvaramo da bi započeli suđenje", rekao je tužilac Euleksa.

Prema rečima tužioca, Euleks je u okviru akcije "Čišćenje cevi" sastavio listu sa imenima osoba koje planira da uhapsi zbog sumnje da su umešane u razne kriminalne aktivnosti, te će navedene osobe biti gonjene od juna 2010. do 2011. godine.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.