Ubijanje Srba nije argument za sud

Izvor: Glas javnosti, 15.Mar.2009, 02:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ubijanje Srba nije argument za sud

BEOGRAD - Odluka pravosuđa Euleksa kojom je oslobođen Fljorim Ejupi je skandalozna! Euleks je oslobodio albanskog teroristu koji je kriv za ubistvo Srba i drugih građana, iako su protiv njega postojali jasni dokazi-rekao je ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić novinarima u Dobričevu.

- Ova odluka mora biti osuđena od javnosti i od Vlade Srbije, tim pre što su postojali jasni dokazi za izvršene zločine - izjavio je Dačić.

Tajno suđenje

Vrhovni >> Pročitaj celu vest na sajtu Glas javnosti << sud Euleksa je u četvrtak kasno uveče u drugostepenom postupku oslobodio Ejupija, koji je prethodno bio osuđen na 40 godina zatvora od tročlanog veća međunarodnih sudija Unmika, zbog podmetanja i aktiviranja eksploziva u februaru 2001. na putu kojim je prolazio autobus „Niš-ekspresa“, kada je poginulo 12 Srba, a više od 30 osoba bilo povređeno. Misija Evropske unije na Kosmetu saopštila je da je oslobađanje Ejupija iz zatvora Dubrava naredilo Veće Vrhovnog suda Euleksa „zbog nedostatka dokaza“, o čemu je odlučilo veće od pet sudija Vrhovnog suda, od kojih su troje sudije iz Euleksa i dvoje lokalnih sudija. Odluka je, kako je saopštio Euleks, doneta „nezavisno i bez ikakvih političkih uplitanja“.

Među preživelima i porodicama nastradalih u autobusu Niš-ekspresa 2001. godine- gorčina i razočaranje.

- U šoku sam, ne mogu da verujem da je na slobodu pušten zlikovac koji je osuđen na osnovu jasnih dokaza. Za naše patnje i bol izgleda niko nije odgovoran - rekla je Jelena, sestra poginule Mirjane Dragović, koja je, takođe, u trenutku eksplozije bila u autobusu, preneo je KiM radio. - Svi smo zatečeni ovakvom informacijom. Niko od nas nije bio obavešten da se vodi drugostepeni postupak - rekla je ona.

Jedna od preživelih Slađana Cvetković iz Lapljeg Sela pita da li još važi pravilo da je pravda uvek dostižna.

Otvoreno ruše 1244

- Toliko sam razočarana da nemam reči kojima bih to opisala. Pitam se da li je ovom presudom pala u vodu čuvena izreka da je pravda spora, ali dostižna. Da li je ovo pravda- zapitala je Cvetkovićeva.

Skender Redžepi iz Lapljeg Sela, takođe preživeli putnik, rekao je da mu nije jasno da postoji takav sudija i takvo veće, koje bi donelo ovakvu presudu.

- Ovo što se desilo je nemoguće. Ne mogu da verujem!

Predsednik Srpskog nacionalnog veća Kosova i Metohije Milan Ivanović najoštrije je osudio oslobađanje Ejupija. Ivanović je na konferenciji za novinare, reagujući na tu presudu Euleksa optužio misiju Brisela i Vašingtona da na Kosovu i Metohiju otvoreno ruše Rezoluciju 1244 i misiju UN. On je zamerio srpskom Tužilaštvu za ratne zločine što se, kako je naveo, zalaže za drakonsko kažnjavanje srpskog vojnog i političkog vrha za nepostojeće zločine. Prema njegovim rečima pojedinci u Tužilaštvu nastoje da za sve okrive Srbe, da oni budu meta i građani drugog reda u sopstvenoj državi.

- Takva brzina u suđenju i presuđivanje za teške zločine kao što je taj u selu Livadice još nije zabeležena u sudskoj praksi i oslobađajuća presuda budi mnoge sumnje, pre svega u objektivnost tog suda i misije Euleksa u celini- naveo je Zvonimir Stević državni sekretar u Ministarstvu za Kosovo i Metohiju .

Prema Stevićevim rečima, nadležni pravosudni organi Srbije i tužilaštvo treba da reaguju i nakon dobijanja presude u skladu sa zakonom i međunarodnim pravom preduzmu adekvatne mere.

- Čekamo presudu, a kada je dobijemo, uložićemo zahtev za zaštitu zakonitosti i uraditi sve što je zakonom dozvoljeno protiv takve presude. Tek kada dobijemo presudu videćemo zašto su Euleksove sudije dokaze na osnovu kojih je osuđen na 40 godina zatvora drugačije ocenile- izjavio je Živojin Jokanović, zastupnik porodica 12 poginulih putnika u selu Livadice kod Podujeva.

S druge strane, zločinac Ejupi je posle izlaska iz zatvora medijima rekao da je „zadovoljan jer je pravda konačno pobedila“.

- Proveo sam potpuno nevin više godina u zatvoru. Odluka Unmika da me uhapsi i zatvori bila je nepravedna i skandalozna - ocenio je Ejupi, koji je u zatvoru proveo pet godina.

Ejupi je najavio da će tražiti odštetu za vreme provedeno u zatvoru i da će tužiti glavnog svedoka na suđenju pred Unmikovim sudom.

Procitajte ovo Tadiciu i Cediciu, ljudi ne znaju citati.

A zar ste ocekivali da jeste.....?Hajde vec jednom shvatite da oni iza scene magarece Srbe i Srbiju vec 19 godina a ko zna mozda i pre toga.Okrenite se sebi i svojima .Od Amerike odnosno onih koji su za sada u Americi nema hleba vec samo otrova.Nema Srbiji nista bez Rusije , voleli mi to ili ne.Uvek bilo i uvek ce biti.Amerikanci i njihova "kurva" Evropa nikada nisu niti ce Srbiji doneti bilo sta dobro.Albanci su im dobro fosli da ih iskoriste da prodaju roge a plud su dobili i mesto sa ko9ga imaju nameru da napadnu i pljackaju Rusiju.Cak i Crkvu hoce da nam ocrne .Nekada smo bili npoznati kao borci za prava a od sada cemo biti perverznjaci .Ko voli Ameriku voli zmiju koja ce ga kad tad , ne samo ujesti , vec unistiti.Kada se Srbi budu okrenuli selu bice napredka a ako to ne uradi svi ce gladovati na radost upravo onih koji drze Ameriku i Evropu.Srbi se tesko bude i nikako da shvate da im u Evropi nema srece vec samo u Srbiji uz mnogo rada i oporavka sela.To je uvidela i Rusija i zato napreduje.Vecito smo se okretali Englezima i svaki put su nam zabijali noz u ledja .Osvesti se Srbijo i ne cudi se ovakvim stvarima.Americi (odnosno onih koji upotrebljavaju Ameriku kao glupu pesnicu) trebaju robovi i , zahvaljujuci njihovim pulenima u vecini drzava , na vlasti su bas takvi , dobice sve i svasta a narod ce umirati od gladi.Sta smo do sada dobili od Amerike ?Pravo za pedere, oops homoseksualce , bombe i cuske iza usiju .Zar su Srbi narod perverzan i vole mazohizam.Izgleda nikako da se oslobodimo te osobine.I ne samo to .Oni koji su uzeli Kosmet , uzece i resto Srbije.Zbog toga je morao da "ode" Milosevic jer im nije dao drzavu na tacnu.

Svaki komentar za ovo je suvisan i mene to nista ne iznenaduje.

Ako neko jos ima da mu sve ovo nije jasno sto se desava onda stvarno sa tom osobom nesto nije u redu. Pogledajte sta se sad desava sa nasim polcajcima iz leskovca po nalogu Kandicke i Vukcevica mora da se provede istraga zbog sumnje da su pocinili zlocine na Kosovu a njihov Ministar Dacic ih tesi da ce im obezbediti pravnu pomoc svaka cast Ministre . Umesto da kaze dosta je vise ovog cirkusa sa hapsenjima Srba a oslaobadjujucih Siptara Muslimana i ostale bagre

on ce im toboze pomoci da nadju advokate ili tako nesto slicno SRAMOTA i opet SRAMOTA.

Milan 15.mart.2009

Sad kad je on slobodan,bice vruce za autobuse koji dolaze iz Srbije.

Nisu nama srbima kriva gospoda iz EULEKSA nego ona gospoda iz Srbije koja su dala saglasnost da se oni instaliraju na Kosovu . Dobro su znala ta gospoda iz Srbije zasto dolazi EULEKS ,da sprovede plan finskog pirata , da odcepe Kosovo od Srbije . I ovaj slucaj je sto postotni dokaz da gospoda iz Srbije ne zele da sacuvaju deo srpske teritorije ili nece ili ne mogu . Plan od nekih sest tocaka je samo bacanje prasine u oci svim nealbancima na Kosovu i srpskoj javnosti u Srbiji . To vam je ono kada srbin srbina unistava samo radi polozaja i privilegija . niko ne vodi racuna u Srbiji o poginulim srbima na Kosovu kako onda da vodi i medjunarodna zajednica , koja je najvise doprinela desavanjima u bivsoj Jugi , ali mi srbi nikako da se dozovemo pameti i da vidimo ko nam je prijatelj a ko zeli da nas unisti . Od starog neprijatelja nikada prijatelje tako ni od EULEKSA nikada ne mozemo ocekivati prijateljstvo . Orao.

sta prica to debelo prase dacic pa on i njegovo ministarstvo hapse i osudjuju SRBE koji su branili nas Narod od isti ti zlikovaca kao sto je ejupi pa sve one ustase i balije koji pobise i masakrirase SRBE od Republike Srpske Krajine,republike Srpske i KOSOVA taki kao dacic poglavnik tadic ustase draskovic,canak,narkomanskisiptar cedo icela danasnja sramotna izdajnicka garnitura koja je navlasti neoptuzuje nego se izvinjavaju zlocincima i koljacima SRBA a optuzuju one koji su branili casno i posteno SRBSKI NAROD.Doveli su te okupatore euleks ti isti crveno-zuti djavoli iz Beograda da nam zapadni okupatori sude i presudjuju a teroriste i zlocince oslobadjaju uz blagoslov ustaske vlasti sa dedinja...

Nastavak na Glas javnosti...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

DAČIĆ: OSLOBAĐAJUĆA ODLUKA ZA EJUPIJA JE SKANDALOZNA

Izvor: Kurir, 14.Mar.2009, 12:37

BEOGRAD, 14. MARTA (SRNA) - Ministar unutrašnjih poslova Srbije Ivica Dačić ocijenio je skandaloznom odluku Euleksovog suda da Fljorima Ejupija oslobodi optužbi za podmetanje bombe pod autobus, kada je ubijeno 12 Srba, a njih 22 ranjeno. "Euleks je praktično oslobodio optužbi albanskog teroristu,...

Nastavak na Kurir...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Glas javnosti. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Glas javnosti. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.