U kakvoj su vezi tužba Hrvatske i Euleks?

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 19.Nov.2008, 12:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

U kakvoj su vezi tužba Hrvatske i Euleks?

BEČ - Tužba Hrvatske protiv Srbije za genocid, koju je juče prihvatio Međunarodni sud pravde u Hagu, neće proći, ocenio je danas bečki dnevnik "Standard".

"Svim učesnicima mora biti jasno da Hrvatska ne može proći sa tom tužbom i da će Srbija najverovatnije reagovati kontratužbom", piše bečki list ocenjujući da "inače loši bilateralni odnosi sada mogu da se pogorašaju ovom pravnom raspravom".

Misija nema šansu na severu
>> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << />
"Standard" u istom tekstu konstatuje da je posle spora oko Euleksa, hrvatska tužba još jedan primer uplitanja međunarodnih aktera u svađe iz devedesetih godina na Balkanu, ali koje se sada vode na simboličnom nivou, preko Ujedinjenih nacija, ocenjujući da ta borba ne služi interesima građana.

List podseća da misija Euleks ne može biti uspostavljena jer Brisel želi pristanak Saveta bezbednosti UN, a Srbija se, uz veštu diplomatiju i podršku Rusije, nametnula, tako da ova misija EU ne sme da prihvati nezavisnost Kosova i time podržava primenu Ahtisarijevog plana, što je bila prvobitna zamisao.

"Misija EU nema šansu da se uspostavi na severu Kosova u kojem žive Srbi, jer plan od šest tačaka, na osnovu kojeg će se uspostaviti Euleks, ne predviđa autonomija u okviru opštinske administracije za severni deo Kosova kako je trebalo da bude, već srpske opštine treba da budu izuzete od prištinske administracije. Time se potvrđuje instituacionalna podela de fakto podeljenog Kosova", konstatuje bečki list.

Neutralnost - sve dok Rusija preti vetom

"Bilo je već dugo predvidivo da će se Srbija suprostaviti prihvatanju nezavisnosti Kosova, a i pored toga, šef međunarodne civilne administracije na Kosovu, koji je ujedno i najviši predstavnik EU Piter Fejt, insistira na primeni Ahtisarijevog plana u potpunosti. Ta strategija će biti zamrznuta sve dok realnost ne bude mogla da se negira.

UN po pitanju statusa Kosova mogu samo ostati neutralne sve dok Rusija preti vetom. To se moralo znati u Briselu, isto kao što se mora znati da pojedine države EU, kao što su Slovačka i Kipar, novu državu neće priznati", kritikuje "Standard ".

"Uticaj EU i Zapada u UN se umanjuje ", prenosi list konstataciju autora studije evropskog saveta za međunarodne odnose.

"Kao poraz Zapada mnogi smatraju i to što je Srbija uspela da nametne da se pitanje nezavisnosti Kosova nađe pred Međunarodnim sudom pravde. To pojašnjenje moglo bi Srbiji pomoći da zaključi sa ovim pitanjem. Pored toga su precizniji kriterijumi za secesiju korisni i u vezi sa ruskom politikom na Kavkazu", zaključuje " Standard ".

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.