U Brdjanima napeto

Izvor: S media, 02.Sep.2009, 12:10   (ažurirano 02.Apr.2020.)

U Brdjanima napeto

Albanski su jutros, u prisustvu jakih snaga Euleks policije, u naselju Brdjani u severnom delu Kosovske Mitrovice, počeli raščišćavanje terena da na dve lokacije i ubrzo krenuli sa gradnjom i obnovom svojih kuća.

Portparol Euleksa Hans Kristijan Klasing izjavio je da je UNMIK ovlastio neke Albance koji su vlasnici kuća da ih rekonstruišu, a da su pripadnici >> Pročitaj celu vest na sajtu S media << Euleks policije prisutni da bi sprečili eventualno nasilje i probleme.

"Naša informacija je da je UNMIK dozvolio ovim vlasnicima da rade na kućama, a mi se brinemo za bezbednosnu situaciju i osiguravamo da ne dodje do nekog nasilja", rekao je Klasing.

Situacija u naselju Brdjani je izuzetno napeta jer je Srbe koji žive u tom naselju, kako sami tvrde, uznemirilo jako prisustvo Euleks policije.

Jedan od predstavnika Srba iz Brdjana Nebojša Minić ocenio je da prisustvo velikog broja pripadnika te policije predstavlja "klasičnu okupaciju", a da UNMIK administracija nije dala dozvolu za izgradnju kuća iz bezbednosnih razloga.

"I Euleks je do juče imao takvo mišljenje, juče smo čuli izjavu kosovskog premijera Hašima Tačija da se mora nastaviti ubrzana gradnja pa me interesuje da li Tači rukovodi Euleksom", rekao je Minić.

Ako je vladavina prava sinonim za Euleks, onda oni danas ne štite pravo već nelegalnu gradnju u ovom delu Kosovske Mitrovice, kazao je on.

Srbi iz Brdjana takodje su insistirali da zvanični Beograd preuzme inicijativu i da spreči nasilje nad srpskom zajednicom u ovom mestu.

Na obližnjim brdima vidljivo je prisustvo vojnika Kfora koji osmatraju razvoj situacije na terenu.

Nastavak na S media...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta S media. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta S media. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.