Izvor: Glas javnosti, 03.Feb.2009, 02:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

U Beograd kad odobri Priština

PRIŠTINA/BEOGRAD - Ministar spoljnih poslova Srbije Vuk Jeremić izjavio je pred vikend da bi šef Unmika Lamberto Zanijer mogao tokom ove sedmice da poseti Beograd, ali izgleda da će se datum tog susreta pomeriti do daljnjeg. NJih dvojica je trebalo da razgovaraju o implementaciji šest tačaka generalnog sekretara UN Ban Đi-muna u Misiju Euleks.

Portparol Unmika Aleksandar Ivanko izjavio je juče da Zanijer, pre nego se odazove pozivu ministra spoljnih poslova Srbije, treba >> Pročitaj celu vest na sajtu Glas javnosti << da informiše Vladu Kosova o razgovoru sa Jeremićem vođenim u UN i da se sastane sa međunarodnim zvaničnicima „u cilju iznalaženja modaliteta za razgovore sa Beogradom“.

UN se povlači

- Zanijer planira da obavesti kosovske vlasti o sastanku s Jeremićem i zatražio je taj sastanak. On treba da razgovara i sa vodećim međunarodnim faktorima na Kosovu posebno u vezi sa carinom, policijom i pravosuđem jer te oblasti više nisu u nadležnosti Unmika, već Euleksa - rekao je Ivanko.

Zanijer još nije odlučio kada će sastanak u Beogradu biti održan, rekao je Ivanko, ali je dodao da će se znati za nekoliko dana.

Referat iz Njujorka

Sastanku sa srpskim zvaničnicima bi pored Zanijera mogli da prisustvuju i ostala dvojica predstavnika „međunarodnog prisustva na Kosovu“, visoki predstavnik EU Piter Fejt i šef Euleksa Iv de Kermabon, prenosi Bi-Bi-Si na albanskom jeziku.

Međunarodna trojka će, kako izveštava taj mediji, predložiti srpskim vlastima sastanak „na visokom nivou o pitanjima vezanim za zajednički interes Kosovo i Srbije“.

DALEKA BUDUĆNOST

U sedištu Euleksa u Prištini objašnjeno je da će „sprovođenje šest tačaka koje je predložio Ban Đi-mun „biti uređeno u budućnosti, ali da je to političko pitanje, dok je učešće misije EU strogo na tehničkom nivou“, prenosi Fonet.

Od ponoći između 31. januara i 1. februara predstavnici Euleksa počeli su da na prelazima Jarinje i Brnjak registruju komercijalnu robu koja ulazi na Kosovo, a prema rečima Karin Limdal, portparola Euleksa, „registracija ne znači i carinjenje, jer uvoznici ne plaćaju dažbine“.

Nastavak na Glas javnosti...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Glas javnosti. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Glas javnosti. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.