Tužilaštvo istražuje Klečku

Izvor: B92, 31.Avg.2010, 16:05   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Tužilaštvo istražuje Klečku

Beograd -- Tužilaštvo za ratne zločine Republike Srbije u saradnji sa Euleksom počelo je istragu o masovnoj grobnici u selu Klečka na Kosovu.

U saopštenju tužilaštva se navodi da se o informacijama o masovnoj grobnici došlo u okviru istrage protiv Fatmira Ljimaja, bivšeg komandanta OVK.

Prema saznanjima iz istrage, u Klečkoj se, nalazio krematorijum u kojem su pripadnici OVK spaljivali Srbe i Albance, >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << nelojalne OVK.

Tužilaštvo od aprila 2009. godine vodi istragu protiv Ljimaja i još 28 pripadnika OVK zbog sumnje da su u Klečkoj počinili više ratnih zločina nad srpskim stanovništvom.

Usled dobre saradnje tužioca za ratne zločine Vladimira Vukčevića i šefa Kancelarije Euleksovog tužilaštva za ratne zločine, terorizam i organizovani kriminal Izabel Arnal, Euleks i komisije za nestale su uspele da obezbede neophodna finansijska sredstva u iznosu od 400.000 evra za pretragu još tri lokaliteta potencijalnih masovnih grobnica, i to posle započinjanja istrage lokacije u Rudnici u Raškoj.

Na lokaciji rudnika Belaćevac se, prema saznanjima iz istrage, nalazi 26 tela kosovskih Srba, a druge dve lokacije su Livačko jezero i Košare, za koje se pretpostavlja da se u njima nalaze Srbi stradali tokom sukoba 1998 – 2000.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.