Izvor: B92, 24.Feb.2009, 02:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Tužilac Euleksa dolazi u Beograd

Beograd -- Glavni tužilac Euleksa Teo Jakobson će 5. marta u Beogradu razgovarati sa tužiocem Vladimirom Vukčevićem o novim dokazima o trgovini organima Srba sa Kosova.

Kako je saopšteno u nedelju, Tužilaštvo za ratne zločine došlo je do fotografija osumnjičenih za trgovinu organima Srba koji su sa Kosova odvođeni na sever Albanije. Listu "Danas" u Tužilaštvu za ratne zločine je rečeno da je u okviru istrage o trgovini organima do sada identifikovano osam >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << osumnjičenih pripadnika OVK.

Tužilaštvo pokušava da uz pomoć međunarodnih institucija na Kosovu i drugih izvora utvrdi gde se ti osumnjičeni sada nalaze.

"Danas" prenosi i da je Tužilaštvo poslednjih dana kontaktiralo sa udruženjima kidnapovanih i nestalih sa Kosova kako bi se otkrilo ko su žrtve sa fotografija.

Prema navodima lista pretpostavlja se da su osobe sa fotografija sa liste nestalih, a ne isključuje se ni mogućnost da je jedna od osoba sa fotografije vojni rezervista.

Tužilaštvo će uputiti i zvaničan dopis nadležnim institucijama u Albaniji kako bi ih obavestili da su u istrazi pronađeni novi dokazi.

"Danas" navodi i da će glavni tužilac Euleksa i republički tužilac za ratne zločine razgovarati i o trojici pripadnika "gnjilanske grupe" koji su u bekstvu i nalaze se na teritoriji Kosova.

Krajem prošle godine u Preševu je uhapšeno devet pripadnika "gnjilanske grupe", bivših članova OVK koji su osumnjičeni da su od juna do oktobra 1999. oteli 159 civila srpske nacionalnosti i ubili najmanje 51 osobu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.