Izvor: B92, 22.Avg.2008, 18:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Trajkovićeva sa De Kermabonom

Čaglavica -- Predstavnica Srba sa centralnog Kosova Rada Trajković sastala se sa sa šefom tehničke misije EU Iv de Kermabonom.

Saradnja sa Euleksom je pre svega važna za Srbe, koji žive ovde i nadam se da me zvanični Beograd neće zbog toga optuživati, rekla je ona posle sastanka. Kako javlja KiM radio, ona je optužila pojedince na severu Kosova da se zbog "lažnog nacionalizma, lažno predstavljaju kao veliki Srbi, bave kriminalom i da je njihov jedini cilj da zloupotrebe >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << sredstva koja su namenjena Srbima na Kosovu".

"Imam iskustva u saradnji sa Misijom UN od 1999. godine do danas i zato sam odlučila da se sastanem sa Kermabonom, jer oni mogu pomoći da se uspostavi red i zakon na celoj teritoriji Kosova", izjavila je Rada Trajkovuć.

Borba protiv organizovanog kriminala predstavlja prvi i najvažiji korak koji Euleks mora da preduzme, istakao je Iv de Kermabon.

On je ocenio da je u interesu i Beograda da ljudi imaju pristup policiji, pravosuđu i carini.

"EU može dovesti profesionalce, koji će pomoći da se zakon i red uspostave na celoj teritoriji Kosova. Srbija želi da uđe u EU i zato treba da omogući Euleksu da se instalira na celoj teritoriji Kosova", rekao je Kermabon.

On je dodao da Vlada Srbije dnevno gubi milion evra, zbog šverca na severu Kosova, jer se tamo zakoni ne primenjuju i da će stoga pokušati da uspostavi dobre odnose sa Beogradom.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Prst u oko

Izvor: Kurir, 23.Avg.2008, 06:37

PRIŠTINA - Dok zvanični Beograd i Srbi sa severa Kosova žestoko bojkotuju dogovor o prenosu nadležnosti sa Unmika na Euleks, čelnici Misije EU pripremaju uvođenje carine na administrativnim prelazima Brnjak i Jarinje. Tako bi između centralne Srbije i severnog Kosova nastala međudržavna granica....

Nastavak na Kurir...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.