Težak udarac državi Srbiji

Izvor: Glas javnosti, 18.Sep.2009, 12:30   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Težak udarac državi Srbiji

BEOGRAD - Lider DSS Vojislav Koštunica smatra da je protokolom o saradnji između MUP Srbije i Euleksa Beograd priznao postojanje granice između Srbije i Kosova. Granica je, prema njegovim rečima, ključni atribut državnosti, a ovaj sporazum utvrđuje prekograničnu saradnju Srbije i Kosova.

- Svaka država koja potpiše sporazum o prekograničnoj saradnji formalno je priznala da se njena državna teritorija >> Pročitaj celu vest na sajtu Glas javnosti << prostire do granične linije i istovremeno priznaje da preko granične linije počinje teritorija druge države - tvrdi Koštunica. On kaže da je ovaj sporazum težak udarac državi Srbiji i neposredan akt priznavanja granice nezavisne države Kosovo, „čime je ova vlast ispunjavajući strane diktate izdala sopstveni narod, državne interese i Srbe na KiM“.

S njim se slaže i Miroslav Markićević, predsednik IO NS.

- Euleks nije ništa drugo do deo Ahtisarijevog plana. NJega su odbacili svi državni funkcioneri. Vlada treba da izađe pred javnost i da objasni šta taj sporazum znači za Srbe. Mislim da to nije ništa dobro po bezbednost i nacionalne interese Srbije - upozorava Markićević.

S druge strane, državni sekretar Ministarstva za KiM Oliver Ivanović odlučno odbacuje tvrdnje da je sporazum MUP sa Euleksom priznavanje granica nezavisnog Kosova.

- To je besmisleno! Srbija od 1999. godine ne kontroliše svoje granice prema Makedoniji, Albaniji, a potom i Crnoj Gori. Taj sporazum je bitan zbog naše bezbednosti, Brisela, belog šengena, ali i bezbednosti kosovskih Albanaca, jer tamo vlada organizovani kriminal. Euleks će taj posao obaviti umesto nas u unutar KiM i na granicama sa susednim zemljama. Besmislene su tvrdnje da se njime sprovodi Ahtisarijev plan. Ti koji to govore nisu ni pročitali plan. NJime se sprovodi Rezolucija 1244 i odluka Saveta bezbednosti o međunarodnim policijskom prisustvu na KiM - objašnjava Ivanović.
Pogledaj vesti o: Eulex

Nastavak na Glas javnosti...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Glas javnosti. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Glas javnosti. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.