Tadić traži zaštitu kosovskih Srba

Izvor: RTS, 05.Jan.2009, 17:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Tadić traži zaštitu kosovskih Srba

Predsednik Srbije Boris Tadić uputio članicama Saveta bezbednosti UN, generalnom sekretaru UN Ban Ki Munu i predsedavajućem EU Češkoj, oštar protest. Kfor, Euleks i UNMIK nisu pravovremeno reagovali i sprečili napade na Srbe, upozorava Tadić.

Predsednik Srbije Boris Tadić povodom sve učestalijih incidenata u severenom delu Kosovske Mitrovice, uputio članicama Saveta bezbednosti UN, generalnom sekretaru UN Ban Ki Munu i predsedavajućem EU Češkoj, oštar protest >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << u kome ih obaveštava da Kfor, Euleks i UNMIK nisu pravovremeno reagovali i sprečili napade na Srbe, saopštila je pres služba predsednika Srbije.

Predsednik Tadić smatra da je namera kosovskih vlasti i albanskih ekstremista da nasiljem isprovociraju sukobe sa Srbima kako bi sprečili sprovođenje sporazuma o šest tačaka između Ujedinjenih nacija i Srbije, potvrđenog u Savetu bezbednosti UN, protiv koga je bilo prištinsko rukovodstvo.

U pismu predsednik Srbije zahteva hitne mere zaštite za ugrožene Srbe.

Predsednik Tadić ističe da je izostalo adekvatno reagovanje mirovnih snaga koje su zadužene za zaštitu i bezbednost Srba koji su najugroženiji na Kosovu i Metohiji.

"Ovakvi incidenti mogu da dovedu do pogoršanja ukupne bezbednosne situacije na Kosovu i zato tražim od predstavnika međunarodne zajednice da odmah podignu na viši nivo bezbednost za koju su odgovorne i spreče napade na kosovske Srbe", zaključio je predsednik Tadić.

Još nisu pronađeni odgovorni za incidente

U seriji incidenata koji su se u poslednjih nedelju dana dogodili u severnom, srpskom delu Kosovske Mitrovice povređeno je desetak osoba, a grad je potreslo nekoliko eksplozija, što je među lokalno stanovništvo unelo dodatnu nesigurnost.

Serija incidenata počela je prošle sedmice napadom dvojica kosovskih Albanaca na šesnestogodišnjeg Nikolu Božovića, što je izazvalo talas nereda u podeljenom gradu na severu Kosova. Tom prilikom, polupano je nekoliko vozila sa kosovskim registarskim oznakama, zapaljeno je nekoliko lokala čiji su korisnici kosovski Albanci, a u incidentima je korišćeno i vatreno oružje.

Od zalutalog metka, u južnom albanskom delu grada, povređen je jedan Albanac.

U petak, severni deo Mitrovice potresle su dve eksplozije. Prvo je nepoznati napadač bacio ručnu granatu na lokal "Viva", nakon čega su, ponovo, usledili protesti lokalnih Srba u kojima je zapaljen jedan albanski lokal.

Dok su vatrogasne ekipe gasile vatru, odjeknula je još jedna eksplozija u kojoj je povređeno sedam vatrogasaca, koji su zadobili povrede ekstremiteta i grudnog koša.

U opštoj gužvi povređeni su novinarka Mirjana Nedeljković i snimatelj Dejan Tanasijević Televizije "Most" iz Zvečana, a razbijena je i kamera.

U poslednjem u seriji incidenata, grupa od dvadesetak Albanaca je u nedelju napala dvojicu Srba, koji su lakše povređeni u tuči.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.