Izvor: B92, 19.Dec.2008, 16:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Tadić pisao Banu o Euleksu

Beograd, Njujork, Priština -- Predsednik Srbije Boris Tadić, u pismu generalnom sekretaru UN Ban Ki Munu, poručio je da očekuje da će Euleks biti statusno neutralan i pod okriljem UN.

"Naša čvrsta pozicija je da mandat Euleksa ne uključuje primenu bilo kog dela plana Martija Ahtisarija, koji, kako ste i sami naveli u vašem izveštaju (Savetu bezbednosti UN), nije dobio podršku Saveta bezbednosti UN, i stoga nema >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << utemeljenje u međunarodnom pravu", navodi se u pismu poslatom 11. decembra u koje je agencija Tanjug imala uvid.

Predsednik Tadić ističe da od šefa UNMIK-a i specijalnog predstavnika generalnog sekretara UN Lamberta Zanijera očekuje da u "veoma bliskoj budućnosti" predloži raspored razgovora o implementaciji plana za razmeštanje Euleksa.

Očuvanje aktivne uloge UN i specijalnog predstavnika generalnog sekretara UN na Kosovu je, prema Tadićevim rečima, od suštinske važnosti za uspostavljanje stabilnosti u Pokrajini.

Nastavak delovanja specijalnog predstavnika generalnog sekretara UN na Kosovu jeste garancija statusne neutralnosti međunarodnog prisustva u Pokrajini, istakao je predsednik Tadić.

Predsednik Srbije je Ban Ki Muna obavestio da je od njegovog specijalnog predstavnika na Kosovu 6. decembra dobio pismo u kome on najavljuje da će "po razmeštanju Euleksa preduzeti sve neophodne mere u cilju rekonfigurisanja operacija UNMIK-a u domenu uspostavljanja vladavine prava", i da je to jedini zvanični kontakt koji je Beograd imao sa UN nakon sednice Saveta bezbednosti održane 26. novembra.

Tadić je Ban Ki Munu poručio da očekuje da UNMIK zadrži svoje izvršne nadležnosti na Kosovu, kao i da ostane prisutan na terenu, kroz delovanje svojih regionalnih i subregionalnih kancelarija na terenu.

Euleks preuzeo prve sudske predmete

Sudije Euleksa preuzele su iz Okružnog suda u Prištini prva dva dosijea, koja se tiču organizovanog kriminala na Kosovu, preneli su kosovski mediji.

Dosijei se odnose na ubistvo potpredsednika opštine Štimlje 2006. godine i krađu 200.000 evra iz filijale "Procredit banke" u Uroševcu.

Euleks, kako navode mediji, razmatra preuzimanje i drugih dosijea.

"Eksperti Euleksa su više zainteresovani za slučajeve koji se tiču organizovanog kriminala i drugih težih slučajeva, koji su već nekoliko godina nerešeni zbog malog broja sudija", preneli su predstavnici kosovskog pravosuđa.

Predsednik Okružnog suda u Prištini Anton Nokaj izjavio je da u toj ustanovi razmatraju predmete koji bi bili predati Eleksu i da ih klasifikuju prema vrsti počinjenog krivičnog dela.

Mediji u Prištini su ranije preneli da UNMIK poseduje više stotina dosijea o teškim krivičnim delima na Kosovu, uključujući i ratne zločine.

Očekuje se da sva ta dosijea preuzme Euleks.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.