Tadić i Solana razmenili pisma podrške Euleksu

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 28.Nov.2008, 22:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Tadić i Solana razmenili pisma podrške Euleksu

BRISEL - Predsednik Srbije Boris Tadić i visoki predstavnik Evropske unije Havijer Solana razmenili su danas pisma u kojima se potvrđuje podrška razmeštaju misije Euleks na Kosovu, saglasno formulacijama koje je usvojio Savet bezbednosti UN i izveštaju generalnog sekretara UN Ban Ki-Muna.

To su večeras preneli izvori Saveta ministara EU u Briselu, istakavši da je Političko-bezbednosni komitet EU obavestio vlade >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << EU da će Euleks 2. decembra biti spreman za "početnu operativnu sposobnost", a da će početi da deluje nekoliko dana kasnije.

Solana je, prema tim izvorima, izrazio zadovoljstvo zbog toga što su vlasti Srbije podržale razmeštanje Euleksa na celoj teritoriji Kosova, u skladu s predsedničkim saopštenjem SBUN.

Visoki predstavnik EU je istakao da će Euleks delovati na temelju "Zajedničke akcije", plana koji je EU usvojila februara ove godine.

U pismu Solane se daje podrška formulacijama izveštaja generalnog sekretara UN o delovanju Euleksa u okviru preoblikovanja misije UNMIK na Kosovu.

Članice Evropske unije su danas pozdravile "jednoglasnu podršku" Saveta bezbednosti UN razmeštanju misije Euleks i preustrojstvu UNMIK-a na Kosovu, istakavši da će Euleks potpuno poštovati rezoluciju 1244 SBUN i delovati pod autoritetom UN, neutralno u odnosu na status Kosova.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

EU podržala Euleks i kandidaturu Srbije

Izvor: Mondo, 28.Nov.2008

Članice Evropske unije su u petak pozdravile 'jednoglasnu podršku' Saveta bezbednosti UN razmeštanju misije Euleks i preustrojstvu UNMIK-a na Kosovu. Predsednik Srbije Boris Tadić i visoki predstavnik Evropske unije Havijer Solana razmenili su danas pisma u kojima se potvrđuje podrška razmeštaju...

Nastavak na Mondo...

Preti li opasnost od radikalizacije stanja?

Izvor: Radio Slobodna Evropa, 28.Nov.2008

Pobeda srpske diplomatije, trijumf Srbije u Savetu bezbednosti UN - ovako je u Srbiji opisano usvajanje plana generalnog sekretara UN Ban Ki Muna, prethodno dogovornog sa Beogradom, o rekonfiguraciji UNMIK-a, odnosno, raspoređivanju EULEX-a na Kosovu.

Nastavak na Radio Slobodna Evropa...

Tadić i Solana razmenili pisma o misiji Euleks

Izvor: Kurir, 29.Nov.2008, 01:37

BRISEL, 28. novembra 2008. (Beta) - Predsednik Srbije Boris Tadić i visoki predstavnik Evropske unije Havijer Solana razmenili su danas pisma u kojima se potvrđuje podrška razmeštaju misije Euleks na Kosovu, saglasno formulacijama koje je usvojio Savet bezbednosti UN i izveštaju generalnog sekretara...

Nastavak na Kurir...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.