Tadić i Solana o Euleksu

Izvor: RTS, 28.Nov.2008, 23:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Tadić i Solana o Euleksu

Predsednik Srbije Boris Tadić i visoki predstavnik Evropske unije Havijer Solana razmenili su pisma u kojima se potvrđuje podrška razmeštaju Euleksa na Kosovu, saglasno formulacijama koje je usvojio Savet bezbednosti UN i izveštaju generalnog sekretara UN Ban Ki-Muna. Euleks spreman 2. decembra. SAD i Evropa zadovoljni dogovorom oko Euleksa.

Euleks ojačava suverenitet Kosova, jer će biti raspoređen širom zemlje, smatra pomoćnik američkog državnog sekretara >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << Danijel Frid. To će takođe značiti, ističe Frid, da etničke zajednice na Kosovu, naročito Srbi, mogu da budu sigurne da će biti uspostavljena vladavina prava u skladu sa evropskim standardima.

Nemački mabasador u Beogradu Volfram Mas izjavio je da dogovor o rekonfiguraciji UNMIK-a predstavlja korak napred i da je njime stvorena situacija koja će doprineti stabilnosti u regionu. Mas kaže da je SB doneo jednoglasnu odluku, što dokazuje da su obe strane uložile napor i ocenio kako je to pobeda razuma.

Visoki predstavnik EU je istakao da će Euleks delovati na temelju "Zajedničke akcije", plana koji je EU usvojila februara ove godine.

U pismu Solane se daje podrška formulacijama izveštaja generalnog sekretara UN o delovanju Euleksa u okviru preoblikovanja misije UNMIK na Kosovu, javlja "Beta".

Predsednik Srbije Boris Tadić i visoki predstavnik Evropske unije Havijer Solana razmenili su pisma u kojima se potvrđuje podrška razmeštaju Euleksa na

Kosovu, saglasno formulacijama koje je usvojio Savet bezbednosti UN i izveštaju generalnog sekretara UN Ban Ki-Muna.

U  Savetu ministara EU u Briselu, saznaje se da je Političko-bezbednosni komitet EU obavestio vlade članice Unije da će Euleks drugog decembra biti spreman za "početnu operativnu sposobnost", a da će početi da deluje nekoliko dana kasnije.

Solana je, prema tim izvorima, izrazio zadovoljstvo zbog toga što su vlasti Srbije podržale razmeštanje Euleksa na celoj teritoriji Kosova, u skladu s predsedničkim saopštenjem SB UN.

Visoki predstavnik EU je istakao da će Euleks delovati na temelju "Zajedničke akcije", plana koji je EU usvojila februara ove godine.

U pismu Solane se daje podrška formulacijama izveštaja generalnog sekretara UN o delovanju Euleksa u okviru preoblikovanja misije UNMIK na Kosovu.

Članice Evropske unije su danas pozdravile "jednoglasnu podršku" Saveta bezbednosti UN razmeštanju misije Euleks i preustrojstvu UNMIK-a na Kosovu, istakavši da će Euleks potpuno poštovati rezoluciju 1244 SB UN i delovati pod autoritetom UN, neutralno u odnosu na status Kosova.

U saopštenju koje je, u ime dvadeset sedam zemalja EU, objavilo francusko predsedništvo, naglašava se da "Srbija može ubrzati približavanje EU, uključujući kandidaturu za članstvo", čim svi uslovi budu ispunjeni.

Evropska unija je, navodi se u saopštenju, "uverena u potvrdu podrške ovoj misiji koju su dale vlasti u Beogradu" i "pozdravlja podršku vlasti u Prištini odličnoj saradnji Euleksa i institucija Kosova na polju pravne države".

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.