Izvor: B92, 29.Okt.2008, 16:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Tadić: Rešenje ipak još daleko

Kuršumlijska Banja, Beograd -- Predsednik Srbije Boris Tadić izjavio je da ne vidi način da Srbija učestvuje u procesu koji se tiče razmeštanja Euleksa bez rešenja unutar Ujedinjenih nacija.

Tadić je novinarima, posle javne rasprave o pravosudnim zakonima ponovio da uslovi pod kojim su sve misije na Kosovo dobrodošle su da ne primenju Ahtisarijev plan, da su statusno neutralne i da imaju odobrenje Saveta bezbednosti UN.

Prvi korak u kojem država učestvuje je >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << sa predstavnikom UN Lambertom Zanierom o tome da li moguće postići rešenje oko šest tačaka koje je definisao generalni sekretar UN Ban Ki Mun ili ne, podsetio je Tadić.

"Bez rešenja sa UN ne vidim uopšte mogućnost da Srbija dalje učestvuje u tom procesu. Ukoliko dobijemo rešenje sa UN, o tih šest tačaka koji se tiče konkretnog života naših ljudi i statusa Srbije na Kosovu i Metohiji, moguće je da se postigne i rešenje na SB UN, ja verujem, i kada je reč o razmeštanju Euleksa na Kosovu i Metohiji", naveo je on.

Tadić je ocenio da je rešenje, ipak još daleko.

Rekao sam vrlo jasno koje su "crvene linije" za državu Srbiju i na šta je spremna Srbija za postiznaje kompromisnog rešenja u debati oko rekonfiguracije civilnog prisustva na Kosovu, rekao je Tadić.

Sa Zanierom i predstavnicima UN razgovaraju predstavnici Srbije na drugim nivoima, ne ja, rekao je Tadić i naveo da to nisu tajni razgovori.

Šutanovac: Poznati uslovi za Euleks

Ministar odbrane Srbije Dragan Šutanovac izjavio je da je misija Euleks na Kosovu prihvatljiva ukoliko bude statusno neopredeljena.

On je rekao da su uslovi pod kojima bi Srbija smatrala Euleks prihvatljivim da ta misija poštuje principe međunarodnog prava i teritorijalni integritet Srbije.

Šutanovac je, posle obilaska vojne baze "Šušnjar" u Kopnenoj zoni bezbednosti kraj Kuršumlijske banje, naveo da diplomatsku borbu Srbije za Kosovo odlikuju principijelnost i poštovanje međunarodnog prava.Navodeći da Srbija insistira na poštovanju Rezolucije 1244 Saveta bezbednosti UN, Šutanovac je kazao da bilo koja misija na Kosmetu mora da bude statusno neopredeljena.

To, prema njegovim rečima, znači da takva misija ne sme da prizna nelegalnu nezavisnost i da ne sme da primenjuje Ahtisarijev plan, koji nije usvojen u SB UN i koji su odbacile srpske vlasti.

Šutanovac je naveo da je misija Euleks dobrodošla na Kosovo ukoliko se postigne dogovor da radi pod tim uslovima.

Ministar odbrane je najavio da će se profesionalni pripadnici Vojske Srbije do početka zime useliti u vojnu bazu Cepotin kraj Bujanovca.

On je podsetio da je taj objekat izuzetno značajan za očuvanje bezbednosti na jugu Srbije.

Osvrnuvši se na nedavno potpisani Sporazum o bezbednosti informacija sa NATO-om, Šutanovac je kazao da je u ovom trenutku to sasvim dovoljan okvir za saradnju Srbije sa Severnoatlanskom alijansom.

"Postoje razvijene države koje su članice EU, potput Švedske i Austrije, koje nisu članice NATO-a, pa ni mi to ne moramo da budemo", rekao je Šutanovac.

On je istovremeno ukazao da Srbija ukoliko želi da bude partner sa državama članicama Partnerstva za mir mora da se ponaša partnerski, a ne da to čini samo kada dobije određene benefite.

Šutanovac je naveo i da je za ostvarivanje značajnog projekta - potpune profesionalizacije vojske - neophodna podrška svih segmenata društva.

"Jako je važno da u budućnosti taj proces zaživi... Društvo, kao i država su se opredelili da Vojska Srbije do kraja 2010. godine bude profesionalna", rekao je ministar odbrane.

Šutanovac je danas u okviru posete Kopnenoj zoni bezbednosti najpre obišao pripadnije Treće brigade Kopnene vojske obilaskom kasarne "Toplički ustanak" u Kuršumliji, a posle posete vojnoj bazi "Šušnjar" ministar odbrane će razgovarati sa meštanima sela Raševac.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.