Izvor: B92, 12.Nov.2008, 02:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Tadić: Nema promene dogovora sa UN

London, Varšava, Beograd, Priština -- Predsednik Srbije Boris Tadić kaže da je neprihvatljiva bilo kakva promena dogovora sa UN oko rekonfiguracije međunarodnog civilnog prisustva na Kosovu.

Posle razgovora sa predsednikom Poljske Lehom Kačinjskim u Varšavi, Tadić je rekao da Srbija smatra dobrodošlim prisustvo misije Euleks na Kosovu ukoliko misija EU poštuje princip statusne neutralnosti i takvu odluku donese Savet bezbednosti UN.

Tadić je rekao da >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << očekuje podršku Poljske za stav Srbije oko misije Euleks i za postignuti dogovor Srbije sa UN.

On je poručio da Srbija nikada neće odustati od svojih strateških ciljeva - integracije u EU i očuvanja integriteta na Kosovu i Metohiji.

Ministar spoljnih poslova Vuk Jeremić kaže da je Srbija spremna da se angažuje oko Euleksa ukoliko misija bude razmeštena uz odredbu o statusnoj neutralnosti.

"Srbija insistira da se odredba o statusnoj neutralnosti stavi na papir. Ukoliko Savet bezbednosti usvoji tu odredbu, Srbija je spremna da se u potpunosti angažuje oko tog pitanja i pomogne Evropskoj uniji i ostatku međunarodne zajednice u pokrajini", rekao je Jeremić u intervjuu londonskom listu "Ekonomist".

Jeremić je istakao da je od suštinske važnosti da misija dobije odobrenje Beograda, koje zavisi od prihvatanja EU o statusnoj neutralnosti svojih operacija na Kosovu, ali i odobrenje Saveta bezbednosti, jer to telo jedino ima "legitimni kapacitet da odobrava međunarodne misije bilo gde u svetu".

"Imamo zajednički problem. Moramo da stabilizujemo Kosovo", rekao je srpski ministar i dodao da Srbija deli sa EU zajednički stav u pogledu očuvanja mira i stabilnosti u regionu.

Šutanovac: Uskoro rešenje

Ministar odbrane Dragan Šutanovac rekao je za radio RFI da će rešenje o raspoređivanju misije Euleksa na Kosovu uskoro biti pronađeno.

"Dosta smo blizu konačnog rešenja. Napokon možemo konstatovati da Euleks može da se rasporedi na Kosovu samo pod jasnim uslovima – da ne radi po Ahtisarijevom planu i ne sprovodi nezavisnost, ali i da bude raspoređen uz odluku UN", rekao je on.

Šutanovac ocenjuje da je do odlaganja sednice Saveta bezbednosti došlo pod pritiskom nekih drugih zemlja i dodao da je Evropa vrlo jedinstvena po tom pitanju.

Jeremić je ponovio da su proces pristupanja Srbije EU i pitanje statusa Kosova "dva odvojena procesa".

"Naš strateški prioritet je pristupanje EU, ali je taj proces blokiran. Nadam se da će biti omogućeno da se do kraja mandata predsedavanja Francuske Evropskoj uniji taj proces odblokira i naš put ka Uniji ubrza", rekao je Jeremić i dodao da Vlada Srbije čini sve što je u njenoj moći da okonča saradnju sa Haškim tribunalom.

"Bila bi tragična greška ako bi se Srbija u ovoj fazi zaustavila jer ostatak zapadnog Balkana, koji je uključen u evropski projekat, zavisi od toga", rekao je šef srpske diplomatije ocenivši da Srbija ima "dobru šansu" da ubrza proces pristupanja Uniji.

Komentarišući odnose sa Rusijom, Jeremić je rekao da će Srbija i Rusija uvek imati posebne odnose i da je Beograd zahvalan na podršci Moskve u odbrani teritorijalnog integriteta i suvereniteta zemlje.

Jeremić se, takođe, nada da će Srbija imati bolje odnose sa novom administracijom u Vašingtonu i poručio da će Srbija učiniti sve da do toga dođe što pre.

EU: Pregovara se s Prištinom

Dok se čeka da ponovo bude zakazana sednica Saveta bezbednosti na kojoj bi generalni sekretar UN-a Ban Ki Mun govorio o dogovoru sa Beogradom o rekonfiguraciji UNMIK-a, prtisci međunarodne zajednice usmereni su na Prištinu.

Podsetimo, Priština je samo sat pre otkazivanja sednice Saveta bezbednosti u ponedeljak saopštila da odbija pomenuti plan.

Uprkos odbijanju, iz UN-a, tačnije od Ban Ki Muna stižu pozivi Albancima da još jednom razmisle o svojoj odluci.

Kao dan kada bi trebalo da bude održana, jednom već otkazivana, sednica Saveta bezbednosti UN-a, najčešće se pominje petak, 14. novembar.

U međuvremenu, nastavljaju se konsultacije kako da misija EU bude raspoređena na Kosovu, a da sa tim budu zadovoljni i Beograd i Priština.

Već od početka nedelje poznato je da je dogovor postignut između Beograda i generalnog sekretara UN-a Ban Ki Muna.

Taj dogovor, međutim, ne odgovara Albancima, pa je zbog toga Ban Ki Mun pozvao kosovske vlasti da pokažu fleksibilnost i prihvate predloženi plan o rekonfiguraciji misije UN na Kosovu.

"U tesnim sam kontaktima sa velikim brojem lidera EU i američke vlade. Moj specijalni predstavnik Lamberto Zanijer je u Njujorku na konsultacijama. Postoji sporazum i kosovske vlasti treba pozitivno da razmotre taj predlog tako da pre svega ceo proces može da bude vođen u skladu sa Rezolucijom Saveta bezbednosti 1244 i takođe u skladu sa paketom koji sam predstavio Savetu bezbednosti", rekao je Ban.

Ambasadorka SAD u Prištini Tina Kajdanou je izjavila da dokument od šest tačaka nije protiv, već za dobrobit Kosova i dodala da je on važan i za osiguranje teritorijalnog integriteta Kosova.

S druge strane, zvaničnici EU ocenjuju da je "unutrašnja politika" razlog za to što se vođe kosovskih Albanaca protive delu sporazuma od šest tačaka sa UN o daljem delovanju UNMIK-a na Kosovu i razmeštaju evropske misije Euleks.

To su agenciji Beta preneli visoki diplomatski zvaničnici u Savetu ministara Evropske unije, koji navode i da neki čelnici u Prištini imaju "tvrd stav prema delu tog sporazuma, smatrajući da to nije spojivo sa suverenitetom Kosova".

Međutim, zvaničnici EU kažu i da očekuju da se to protivljenje otkloni za nekoliko dana jer se trenutno razgovara i daju se dodatna razjašnjenja Prištini, pa bi onda bila zakazana i nova sednica Saveta bezbednosti UN.

Oni dodaju da se pregovara i s vlastima u Beogradu. Određeni napredak je postignut iako se još nije došlo do potpunog dogovora, naveli su izvori evropske dvadesetsedmorice.

Komentarišući izjavu visokog evropskog predstavnika Havijera Solana da veruje da će se u idućim danima naći rešenje za taj problem, ali i odgovarajući na pitanje da li je Prištini dat neki rok, odgovor visokih zvaničnika u Briselu je glasio da nema nikakvog roka.

Nisu to pregovori, već se jednostavno, kako je naglašeno, čine napori da se dodatno objasni ceo kontekst celokupnog rešenja i sporazuma.

U toku su napori da se primedbe prištinskog vođstva prevaziđu i u EU postoji nada da će to moći da se postigne „u vrlo skoro vreme", zaključili su evopski zvaničnici u Savetu ministara EU.

Takođe se prenosi i da je Solana u protekla dva dana bio u kontaktu s predsednikom Kosova Fartmirom Sejdiuom i premijerom Hašimom Tačijem, ali i da je u subotu razgovarao s predsednikom Srbije Borisom Tadićem.

Kosovo se i dalje protivi

Đeračina Tuhina, dopisnica Radio televizije Kosova iz Brisela kaže za B92 da nije slučajno što je sednica Saveta bezbednosti sa utorka pomerena na petak.

"Naravno da su čak i u ponedeljak, kada je kosovska strana rekla 'ne’, evropski zvaničnici očekivali ubrzo 'da’, a verovatno su se u međuvremenu pronalazile formulacije i modulacije da se to, uslovno rečeno, proda kosovskom javnom mnjenju”, smatra ona.

"Ipak se zna da se javnost Kosova ne slaže i sada su verovatno kosovski lideri u saradnji sa međunarodnom zajednicom u pronalasku tih formulacija kako da se to objasni i kako da se dokaže da tu, navodno, nema ništa što bi bilo u suprotnosti sa 17. februarom, sa aprilom kada je usvojen Ustav i sa očuvanjem terotorijalnog integriteta Kosova”, ocenjuje Tuhina.

Zvanični odgovor Prištine, koji je saopštio premijer Kosova Hašim Tači je – stav o planu za rekonfiguraciju UNMIK-a se ne menja.

"Stav institucija Kosova ostaje isti, neki suštinski elementi dokumenta sa šest tačaka ostanju neprihvatljivi za Kosovo. Sada je to stav čitavog političkog spektra na Kosovu", rekao je Tači.

Međutim, prištinski mediji nezvanično objavljuju da je Vlada Kosova već počela da popušta pred međunarodnim pritiskom za prihvatanje plana o šest tačaka.

Kako tvrdi Koha ditore, sada zvanična Priština saopštava uslove pod kojima bi prihvatila plan.

Prištinski analitičar Behljuj Bećaj ocenjuje za B92 da ključnu ulogu u stavu Prištine o planu od šest tačaka igra međunarodna zajednica.

"Po mom sudu, kosovska vlast je zadnjih godina možda zavisna do granica infantilnosti od strane međunarodnog faktora, zbog toga očekujem da će čelnici sledećih dana da menjaju svoje stavove, da opovrgnu svoje mišljenje i izjave u prilog prihvatanja tog Ban Ki Munovog plana”, kaže on.

"Možda je otpor učinjen iz taktičkih razloga jer bi u suprotnom dojučerašnji heroji za mnoge ovde mogli biti proglašeni za nacionalne izdajnike. I verovatno je to bilo presudno da se u prvom trenutku na takav način reaguje”, smatra Bećaj.

Prihvatanju plana od šest tačaka protivi se i pokret Samoopredeljenje koji je pozdravio odluku kosovskih zvaničnika da ne prihvate taj plan.

Lider tog pokreta Aljbin Kurti, međutim, smatra da je pitanje koliko će dugo kosovski lideri odolevati pritiscima međunarodne zajednice.

Takozvani plan o šest tačaka odnosi se na policiju, pravosuđe, carine, granicu, zaštitu kulturnih i verskih objekata, kao i na saobraćaj i telekomunikacije.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Euleks za nezavisnost

Izvor: Kurir, 11.Nov.2008, 08:37

BEOGRAD - Potpredsednik DSS Slobodan Samardžić izjavio je da se može dogoditi da Savet bezbednosti UN sutra usvoji odluku o raspoređivanju Euleksa, ali da neće biti promene odluke Martija Ahtisarija da ta misija sprovodi nezavisnost Kosova. Samardžić je istakao da je Euleks misija koja treba da...

Nastavak na Kurir...

Jeremić: Statusna neutralnost ključna za angažman Srbije

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 12.Nov.2008

LONDON - Ministar spoljnih poslova Vuk Jeremić izjavio je da je Srbija spremna da se u potpunosti angažuje oko evropske misije na Kosovu, ukoliko bude razmeštena pod mandatom Saveta bezbednosti UN i uz odredbu o statusnoj neutralnosti..."Srbija insistira da se odredba o statusnoj neutralnosti...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Tadić i Kačinski za Srbiju u EU

Izvor: RTS, 12.Nov.2008

Predsednici Srbije i Poljske Boris Tadić i Leh Kačinski saglasili su se da je Srbiji mesto u Evropskoj uniji. Uprkos tom strateškom cilju, Srbija neće odustati od očuvanja Kosova i Metohije u svojim granicama, naglasio Tadić. .Teška srpska istorija...

Nastavak na RTS...

Tadić i Kačinjski za Srbiju u EU

Izvor: RTS, 12.Nov.2008

Predsednici Srbije i Poljske Boris Tadić i Leh Kačinjski saglasili su se da je Srbiji mesto u Evropskoj uniji. Uprkos tom strateškom cilju, Srbija neće odustati od očuvanja Kosova i Metohije u svojim granicama, naglasio Tadić. .Predsednici Srbije...

Nastavak na RTS...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.