Tadić: Moguće ubediti Prištinu

Izvor: B92, 14.Nov.2008, 02:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Tadić: Moguće ubediti Prištinu

Priština, Beograd -- Predsednik Srbije Boris Tadić uveren je da međunarodna zajednica ima dovoljno instrumenata da ubedi Prištinu da prihvati sporazum o raspoređivanju Euleksa.

"Sporazum o šest tačaka koji je Srbija postigla sa UN su crvene linije ispod kojih ne možemo da idemo", rekao je Tadić i naveo da Beograd neće pristati ni na kakvo rešenje koje bi menjalo ono što je dogovoreno. Tadić smatra da međunarodna zajednica može da ubedi vlasti u Prištini da prihvate >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << sporazum o raspoređivanju Euleksa koji su usaglasili Srbija i UN.

"Ovakav sporazum je u interesu Srbije i očekivao sam da ne odgovara Prištini. S druge strane, očekujem da međunarodni poslenici imaju dovoljno instrumenata da ubede Prištinu da prihvate ovakvo rešenje, i sasvim sam siguran da imaju instrumenata da to i učine", zaključio je predsednik Srbije.

Tadić je ocenio da prištinskim zvaničnicima sporazum u šest tačaka ne odgovara, jer im smeta činjenica da Beograd, odnosno Srbija, mora da se pita u svim dimenzijama svakodnevnog života, kao što je pitanje carina, lokalne policije, zaštite kulturnih spomenika, transporta, komunikacija i pitanja vezanih za administrativnu liniju.

"Nema sporazuma, nema Misije"

Predsednik Srbije Boris Tadić rekao je da ako ne bude postignut sporazum, misije Euleks "neće ni biti".

"U slučaju da do sporazuma ne dođe, neće biti ni misije Euleksa i tada se očekuje potez Brisela, a Srbija će nastaviti da brani svoj integritet diplomatskim i legalnim putem i nastaviće integracije prema članstvu u EU", rekao je on.

"Sporazum omogućava da Srbija utiče na situaciju na Kosovu i Metohiji, na prostorima gde živi srpski narod i što je posebno važno, njime je obezbeđena statusna neutralnost međunarodnih poslenika na Kosovu i Metohiji i funkcionisanje Rezolucije 1244, koji je jedini međunarodni akt koji potvrđuje integritet Srbije", naveo je predsednik Srbije.

Tadić ukazuje i da je "zanimljivo" da su pojedini predstavnici opozicije u Srbiji i prištinske vlasti saglasni u kritici sporazuma.

"Svima u Srbiji koji kritikuju napore koje Srbija iskazuje u pokušaju da pronađe rešenje za prisustvo Euleksa na Kosovu, odgovaramo vrlo jasno konstatacijom da Savet bezbednosti UN donosi takvu odluku i da svako rešenje mora da bude u skladu sa Rezolucijiom 1244", kaže on.

Tadić je izjavio i da je Srbija u dogovorima oko rekonfiguracije međunarodnog prisustva na Kosovu učinila sve što je u njenoj moći i napravila izuzetan politički iskorak, za koji je rekao da "mora dabude poštovan", i da niko više neće moći da optuži Beograd da nije konstruktivan, da blokira proces, da se ponaša nedemokratski i da ne poštuje međunarodna pravila.

Sednice neće biti ove nedelje

Predsednik i premijer Kosova, Fatmir Sejdiju i Hašim Tači, kažu da će se i dalje suprotstavljati planu o rekonfiguraciji UNMIK-a u sadašnjem obliku.

To potvrđuje informacije da se sednica Saveta bezbednosti UN o rekonfiguraciji UNMIK-a najverovatnije neće održati ove nedelje, jer se još vode pregovori s vlastima u Prištini.

Podsetimo, na sednici Saveta bezbednosti generalni sekretar UN Ban Ki Mun treba da podnese izveštaj o rekonfiguraciji UNMIK-a.Maurisio Artinjano, predstavnik Kostarike, zemlje koja ovog meseca predsedava Savetu bezbednosti UN, izjavio je da još nije određen novi datum održavanja sednice Saveta bezbednosti, na kojoj bi Ban Ki Mun trebalo da podnese redovni izveštaj o Kosovu.

I predstavnica za štampu francuskog predsedništva Evropske unije Marin de Karne izjavila je da se "i dalje radi na tome da sve strane prihvate" sporazum Ujedinjenih nacija i Srbije od šest tačaka o preustrojstvu UNMIK-a na Kosovu i, u tom sklopu, razmeštaju evropske misije Euleks.

Ona je navela da je "potreban dijalog različitih strana" da bi se omogućilo delovanje "misije vladavine prava" EU.

Takozvani plan o šest tačaka odnosi se na policiju, pravosuđe, carine, granicu, zaštitu kulturnih i verskih objekata, kao i saobraćaj i telekomunikacije.

Kosovski zvaničnici usprotivili su se dogovoru koji su postigli Beograd i UN. Detalji dogovora za sada nisu zvanično objavljeni.

Priština i dalje ne prihvata plan

Lideri kosovskih institucija i međunarodni predstavnici nastavili su sinoć intenzivne konsultacije, a danas su predsednik i premijer Kosova saoštili da se i dalje protive planu u sadašnjem obliku.

Predsednik Fatmir Sejdiju i premijer Hašim Tači rekli su da nisu pod pritiskom međunarodne zajednice kako bi prihvatili plan UN i najavili su da će se i dalje suprotstavljati tom planu u sadašnjem obliku.

U zajedničkom obraćanju novinarima, Sejdiju je najpre rekao da suštinski elementi plana nisu prihvatljivi za Kosovo jer je interes Kosova da "sačuva dokumente koji su odobreni i u skladu sa međunarodnom zajednicom".

"Ahtisarijev predlog je zajednički projekat sa međunarodnom zajednicom, proglašenje nezavisnosti Kosova je projekat u koordinaciji sa međunarodnom zajednicom, Ustav i svi zakoni koji proizlaze iz projekta Ahtisarija su na ovoj liniji", rekao je on.

Prema njegovim rečima, to se odnosi i na odluku EU o slanju misije na Kosovi iz februara.

Sejdiju je ponovio da institucije Kosova žele što brže raspoređivanje Euleksa na celoj teritoriji Kosova. "Mi nismo ti koji odugovlače proces", rekao je Sejdiju.

Tači je dodao da je stav Prištine jasan i da se time poštuju svi državni dokumenti Kosova.

"Naš stav je bio, jeste i biće: 'da' raspoređivanju Euleksa na celom Kosovu, ali i neprihvatanje suštinskih elemenata dokumenta o šest tačaka, koji nije u skladu sa realnošću nezavisnosti Kosova", rekao je Tači.

Pisanje štampe

Prištinska štampa prenosi da su Sejdiju i Tači diplomatama zemalja zapadnih članica Kontakt grupe, bez Rusije, ponovili da je za njih neprihvatljivo da se Euleks raspoređuje na Kosovu pod uslovima Srbije.

Suroi: Greška kosovskih lidera

Prištinski publicista Veton Suroi izjavio je da je "kosovsko rukovodstvo pogrešilo" što u startu nije odbacilo "osnovu" za pregovore o šest tačaka u sklopu plana za rekonfiguraciju međunarodnog prisustva na Kosovu, navodeći da je odluka o odbijanju tog predloga "nastupila prekasno".

Suroi je za Glas Amerike rekao da kosovske institucije nisu potpuno odbile svih šest tačaka ponuđenog sporazuma Bana Ki Muna, "već samo neke elemente tih tačaka".

Opširniju verziju izjave Vetona Suroija Glasu Amerike možete čitati u posebnoj vesti.

Stav kosovskih zvaničnika podržavaju i sve značajne stranke kosovskih Albanaca i udruženja, ocenjujući da se radi o planu kojim Srbija želi da ugrozi nezavisnost Kosova.

Osudama pokušaja uticajnih zemalja Zapada da ubede vlasti u Prištini da prihvate uslove za raspoređivanje Euleksa, pridružili su se i ratni veterani bivše OVK, navodeći da ponuđeni predlog od šest tačaka "sluti na rat".

U Ambasadi Velike Britanije nisu hteli da komentarišu aktuelne pregovore o raspoređivanju Euleksa i rekonfiguraciji UNMIK-a, koji se još uvek vode sa Prištinom, ali su izrazili punu podršku Euleksu.

Jeremić: Zastrašivanja iz Prištine

Ministar spoljnih poslova Vuk Jeremić pozvao je evropske zvaničnike da se suprotstave nastojanjima Prištine da blokira sporazum o rekonfiguraciji UNMIK-a.

"Sada je momenat da EU konačno ustane i ekstremistima iz Prištine kaže: 'Ovo neće proći, vaše odbacivanje zakona neće biti tolerisano, a vaše pretnje neće biti prihvaćene’”, rekao je Jeremić.

"Odluke koje budu donete u narednih nekoliko dana mogu biti odlučujuće. Srbija će ostati duboko privržena konstruktivnom dijalogu", kaže on.

Vuk Jeremić je naveo da je dogovor kojim je trebalo legalizovati misiju Evropske unije na Kosovu imao eksplicitnu podršku svih članica UN koje su zainteresovane za pitanje budućeg statusa Kosova.

Euleks je u utorak trebalo da dobije odobrenje Saveta bezbednosti da bude statusno neutralan, da bude razmešten pod jurisdikcijom UN i u skladu sa Rezolucijom 1244, naveo je Jeremić.

"Međutim, zastrašivanja koja su dolazila iz Prištine intenzivirala su se u nemoći da se efektno usprotive dogovoru Srbije i UN. Uviđajući da će to biti veliki udar na njihove secesionističke ambicije, opet su otvoreno zapretili nasiljem i zastrašivanjem”, smatra on.

"Umesto da se kaže da se takve varvarske pretnje neće tolerisati, sednica Saveta bezbednosti je otkazana i izveštaj generalnog sekretara nije objavljen", kaže on.

"I vrednosti koje su nam svima zajedničke ponovo su postale taoci neprijateljski raspoložene manjine koja neće da se pridruži aktuelnom evropskom stavu", izjavio je Jeremić.

Rumunija: Statusno neutralna misija

Rumunija smatra da misija EU treba da bude na Kosovu i da nasledi obaveze koje su do sada bile u okviru UNMIK-a, izjavio je ambasador Rumunije u Beogradu Jon Makovei.

"Kako će misija EU biti raspoređena – da li na prostoru čitavog Kosova, ili samo na jugu, ili će neke članice misije biti prisutne na jugu, a neke na severu pokrajine, to ćemo videti", rekao je Makovei za Međunarodni radio Srbija.

On je naglasio da Rumunija, ali i druge zemlje članice EU, koje nisu priznale nezavisnost Kosova i Metohije, neće učestvovati u Euleksu koji bi primenjivao plan Martija Ahtisarija za Kosovo.

"Kada je reč o neutralnom statusu misije EU, stav Rumunije je stoprocentno u duhu uslova koje Srbija stavlja pred EU", dodao je on.

Naš interes je da sa Srbijom imamo najbolje odnose, da imamo stabilnu granicu i da u svom okruženju imamo jednu demokratsku zemlju, koja je već počela da se priprema za EU, istakao je Makovei.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Zvaničnici EU: I dalje napori da Euleks dođe na Kosovo

Izvor: Kurir, 13.Nov.2008, 22:37

BRISEL, 13. novembra 2008. (Beta) - Predstavnica za štampu francuskog predsedništva Evropske unije Marin de Karne izjavila je večeras da se "i dalje radi na tome da sve strane prihvate" sporazum Ujedinjenih nacija i Srbije od šest tačaka o preustrojstvu UNMIK-a na Kosovu i, u tom sklopu, razmeštaju...

Nastavak na Kurir...

Tadić: Međunarodna zajednica može da ubedi Prištinu

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 14.Nov.2008

BEOGRAD - Predsednik Srbije Boris Tadić izjavio je da je uveren da međunarodna zajednica ima dovoljno instrumenata da ubedi vlasti u Prištini da prihvate sporazum o raspoređivanju Misije Euleks na Kosovu i Metohiji koji su usaglasili Srbija i UN. ."Sporazum o šest tačaka koji je Srbija postigla...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Ništa manje od dogovora

Izvor: Večernje novosti, 14.Nov.2008

Boris Tadić o uslovima za Euleks: Sporazum o šest tačaka koji smo postigli sa UN su crvene linije ispod kojih ne možemo da idemo. Podela nije na dnevnom redu

Nastavak na Večernje novosti...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.